4 bin 500 km uçarak Denizli’ye geldiler – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. GÖÇ YOLUNDAKİ DENİZLİ
  6. /
  7. 4 bin 500 km uçarak Denizli’ye...

4 bin 500 km uçarak Denizli’ye geldiler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Ekim 2020 Perşembe - 14:09Güncelleme: 1 Ekim 2020 Perşembe - 14:09
4 bin 500 km uçarak Denizli’ye geldiler

Sonbahar ile birlikte göçmen kuşların kuzeyden güneye yolculuğu başlarken, göç rotasında yer alan Denizli kısa süreli de olsa bunlara ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında yer alan altın ve gümüş yağmurcunlar, Denizli’de ilk kez görüldü.

İskandinav ülkeleri ve Sibirya’da üreme dönemini geçiren göçmen kuşlar, 10 bin kilometrelik uçuşla Afrika ülkelerine ulaşmak için kanat çırpıyor. Bu uçuşlarda dinlenmek ve beslenmek için belirledikleri rotalarda yer alan ülkelere de iniyorlar. Ülkemizdeki bu duraklardan birisi de sulak alanlar giderek daralsa da atıkların yarattığı kirlilik giderek daha büyük boyutlara ulaşsa da Denizli, göçmen kuşların vazgeçmediği rotalardan.

TRAKOR EKİBİ GÖRÜNTÜLEDİ

Göç halindeki kuşlardan Denizli’ye inenler arasında ilk kez görülen “yağmurcunlar” da yer aldı. Bir çift “altın yağmurcun” ile onlara eşlik eden 1 “gümüş yağmurcun”, Gökpınar Recep Yazıcıoğlu Baraj Gölü’nde, Trakor Ekibinden Süleyman Gün tarafından görüntülendi.

SU KAYNAKLARI KİRLENİYOR

Göçmen kuşları korumak için Denizli’den ayrıldıktan sonra fotoğraflarını paylaşan Trakor Ekibi Başkanı kuş gözlemcisi Süleyman Çüngür, 250 dolayında kuş türünün gözlemlendiği Denizli’de yeni bir türü daha görmenin sevindirici olduğunu söyledi.

Ancak sulak alanların daralması ve atıklarla kirletilmesi sonucu göçmen kuşların başka illerdeki sulak alanlara yönelmeye başladığını belirten Çüngür, “Çürüksu Nehri 250 kuş türüne ev sahipligi yapan bir alandı, göc yoluydu. Ancak sanayi geliştikçe doğamız feda edildi. Çürüksu Vadisi’ne hayat veren kaynak kirlendi, balıklar öldü, kuşlar uzaklaştı. Onbinlerce ördek ve kaz alanda kışlıyordu. Şimdilerde nadiren geliyorlar. Göç yolu 50-100 km kuzeye kaydı. Yetkilileri doğamız icin, Çürüksu kaynağı için göreve davet ediyoruz. Avcılar, piknikçiler doğamızı kirletmeyelim, çöpleri bırakıp gitmeyelim” dedi.