Yeni dönem: Hangi yasaklar kalktı, hangileri sürüyor – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Yeni dönem: Hangi yasaklar kalktı, hangileri...

Yeni dönem: Hangi yasaklar kalktı, hangileri sürüyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Mayıs 2020 Pazar - 21:02Güncelleme: 31 Mayıs 2020 Pazar - 21:07
Yeni dönem: Hangi yasaklar kalktı, hangileri sürüyor

Dünyayı kasıp kavuran, yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan coronavirüs salgını henüz geçmedi. Ancak, Bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda normalleşmeye geçişte yeni kararlar alındı ve bunlar 1 Haziran’dan (yarın) itibaren hayata geçiriliyor.

Türkiye’de salgının kontrol altına alınmasının ardından, normalleşmeyle ilgili peş peşe kararlar alındı. Son kararla coronavirüs salgını sürecinde yeni bir döneme “merhaba” denilecek. Peki, bu yeni dönemde hayatımızda neler değişecek, neler serbest oluyor, devam eden yasaklar neler? İşte 1 haziran’dan itibaren yeni dönem...

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT SERBEST

Yeni dönemdeki en önemli kararlardan birisi şehirlerarası seyahat yasağının kalkması oldu. Otobüs seferleri yarından itibaren yeniden başlayacak. Havayolunda da kısıtlı da olsa uçak seferleri düzenlenecek. 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma yasağı devam ettiğinden, ebeveynleriyle birlikte yolculuk yapmalarına izin verilecek. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de açılacak.

KAMUDA NORMAL MESAİ BAŞLIYOR

Coronavirüs salgınıyla birlikte kamuda uygulanan esnek çalışma dönemi sona ererken, idari izinli sayılan personel de iş başı yapacak. Kronik hastalığı bulunanlar ise izinli sayılacak.

LOKANTA, RESTORAN, KAFE VE ÇAY BAHÇELERİ AÇILIYOR

Coronavirüs salgını sürecinde halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerden lokanta, restoran, pastane, cafe, çay bahçeleri, kahvehane, kıraathane, dernek lokali, yüzme havuzları önlem olarak kapatılmıştı. Yarından itibaren buralarda sosyal mesafe kuralları uygulanarak hizmet sunulmasına başlanacak.

DENİZ ÖZLEMİ BİTİYOR

Yeni döneme ilişkin en çarpıcı kararlardan birisi de turizm sektörüyle ilgiliy oldu. Plajların yeniden açılmasıyla deniz özlemi sona erecek. Deniz turizmi, balıkçılık ve taşımacılıkla ilgili getirilen sınırlamalar da kaldırıldı. Müzeler ve ören yerleri de 1 Haziran’dan itibaren kapılarını ziyaretçilerine açacak. Milli parklar ile mesirelik alanlarda da piknik yapılabilecek.

DURUŞMALAR BAŞLIYOR

Adliyelerde coronavirüs nedeniyle önce nöbetçi sisteme geçilmiş, daha sonra mahkemelerde davaların görülmesi durdurulmuştu. Hakimler ve Savcılar Kurulu kararıyla, istinaf ve vergi mahkemelerinin duruşma ve keşif haricindeki tüm yargısal faaliyetleri yarından itibaren başlayacak.

CEZAEVLERİNDE GÖRÜŞLER BAŞLIYOR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle cezaevlerinde ertelenen kapalı görüşlerin 1 Haziran'dan itibaren başlayacağını açıkladı.

SPOR SALONLARI FAALİYETE GEÇİYOR

Coronavirüs vakalarının arttığı süreçte faaliyetleri durdurulan spor salonları ve tesisleri de açılıyor. Ancak bu tesisler saat 24.00’e kadar hizmet verebilecek. Sauna ve buhar banyosu bölümleri kapalı kalmaya devam edecek.

KREŞLER VE GÜNDÜZ BAKIM EVLERİ AÇILIYOR

Yeni döneme ilişkin alınan kararlardan birisi de kreşler ve gündüz bakım evleriyle ilgiliydi. Bu çalışan ebeveynleri en çok sevindiren kararların başında geldi. Artık kreşler, özel okul öncesi eğitim kurumları, özel anaokulları ve ana sınıfları ile gündüz bakım evleri yeniden miniklerle dolacak.

GENÇLİK MERKEZLERİ VE KÜTÜPHANELER

1 Haziran’dan itibaren gençlek merkezleri ve kütüphaneler de açılacak, gençlik kampları düzenlenebilecek. Gençlik kampları için hijyen başta olmak üzere belirlenen kurallar eksiksiz uygulanacak.

KURSLAR FAALİYETE GEÇİYOR

Motorlu taşıt sürücüleri kursları, iş makineleri sürücü eğitim kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ile benzeri özel kurumlardan isteyenler, 1 Haziran’dan ikibaren hizmet vermeye başlayabilecek.

HAYVAN PAZARLARI AÇILIYOR

Coronavirüs önlemleri kapsamında kapatılan canlı hayvan pazarları da yarından itibaren açılacak yerler arasında yer aldı.

AÇIK HAVA KONSERLERİ VE HALI SAHALAR

Açık hava konserleri saat 24.00’de sona ermek üzere düzenlenebilecek. Halı sahalar, tenis kortları da faaliyetlerine başlayacak.

DEVAM EDEN YASAKLAR

Öte yandan, 65 yaş üstü ve 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma yasağı devam erecek. 0-18 yaş grubundakiler, haftanın çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında dışarıya çıkabilecek. 65 yaş ve üstündekilere ise pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma izni verilecek.

Eğlence mekanları ile nargile satışı yapan işletmeler de henüz faaliyetine izin verilmeyen yerler arasında yer aldı.