TMMOB İKK: Acıpayam acilen ‘afete maruz bölge’ ilan edilmelidir – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. TMMOB İKK: Acıpayam acilen ‘afete maruz...

TMMOB İKK: Acıpayam acilen ‘afete maruz bölge’ ilan edilmelidir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Nisan 2019 Perşembe - 14:00Güncelleme: 25 Nisan 2019 Perşembe - 14:00
TMMOB İKK: Acıpayam acilen ‘afete maruz bölge’ ilan edilmelidir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, mart ayında deprem felaketi yaşanan Acıpayam’ın acilen “afete maruz bölge” ilan edilmesini istedi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Mehmet Sarıca, Mimarlar Odası Genel merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Zeytinci, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şevket Murat Şenel, Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Barış Semiz ve Kimya Mühendisleri Odası Ömer Duysal ile birlikte Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, Acıpayam’da deprem sonrası yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

5 BİN KİŞİ ETKİLENDİ

Acıpayam’da 20 Mart’ta 5.7 ve 31 Mart’ta 5.1 büyüklüğünde yaşanan depremlerin doğrudan 5 bin kişiyi etkilediğine dikkat çeken Sarıca, depremden etkilenen yöre halkının en büyük tesellisinin can kaybı yaşanmaması olduğunu belirtti.

AFAD VE KIZILAY’A TEŞEKKÜR

Ovanın jeolojik özelliklerine bağlı olarak bazı mahallelerde depremin şiddetinin olağan gücünün üzerinde hissedildiğini ve buna bağlı olarak yol açtığı hasarın da beklenenden daha fazla olduğunu kaydeden Sarıca, “Bugün depremin üzerinden 36 gün geçmiştir. Bu zaman zarfında, ilk günden itibaren Kızılay ve AFAD başta olmak üzere devletin acil hizmet kurumları üzerlerine düşen görevi yerine getirmiş, depremzede yurttaşlarımızın gündelik ihtiyaç ve sorunlarının çözümü için çalışmışlardır. Ancak, 15 Nisan tarihinden itibaren 14 köyde 3 bin depremzede yurttaşımıza, AFAD tarafından verilen yemek dağıtım hizmeti sonlandırılmıştır. Halen depremzedelerin banyo-tuvalet gibi gereksinimleri sağlıklı şekilde çözülememiştir. Depremzedeler, çadırlarda ve olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi vermektedir” dedi.

“GELECEK KAYGISI ARTMAKTADIR”

“Şimdi ise depremzedelerin durumu ilk günlerinde olduğundan daha farklı bir aşamaya gelmiş, o ilk dönemin yaraları ve zaiyatı kısmen telafi edilip fiziken iyileşirken; mekansal, psikolojik ve orta vadeli sorunlar birikmeye başlamıştır” diyen Sarıca, şöyle devam etti:

“TMMOB heyeti olarak 23 Nisan 2019 tarihinde deprem bölgesine tam gün süren gezimizde hem yetkili kurumlardan bazılarıyla görüşülmüş, hem de vatandaşların sorunlarını gözleme imkanı olmuştur. Gezimiz esnasında makamında ziyaret ettiğimiz ilçe Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, bundan sonra yapılacak çalışmalar konusunda yaşanacak sıkıntılara değinerek, öncelikli olarak bu sıkıntıları tespit edip planlama yapılması gerektiğine dikkat çekmiştir.

Depremzede vatandaşların sorunları ise hem acil olarak çözüm bekleyen, hem de bundan sonra ne olacak kaygısına yol açan bir liste oluşturmaktadır. Şimdiki haliyle yapılan müdahaleler ve çalışmalar görülmektedir ki, depremden etkilenen halkı yeterince aydınlatmaktan uzak kalmakta, sorunların yakın zamanda çözümü konusunda insanların umutlarını tüketmesine yol açmaktadır.

“GÜNDELİK SORUNLAR ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR”

Bölgede gözlediğimiz sorunlar, acil olarak çözüm beklemektedir. Bu sorunların devam etmesi, havaların ısınmaya başlamasıyla katlanıp, sağlık sorunlarını ağırlaştırma potansiyeli taşımaktadır. Tuvalet, banyo, temizlik, günlük iaşe gibi en temel ihtiyaçlar, toplu çadır yerleşmelerinde hemen müdahale bekleyen sorunların başında gelmektedir.

Ramazan ayının yaklaşması, toplu çadır yerleşmelerinde ortak çözüm bekleyen başka bir sorunu; iftar ve sahur da yemek temini sorununu gündeme getirmektedir. Çok önemli başka bir sorun ise ovada yerleşik depremzede mahalle sakinlerinin tarımsal faaliyetleridir. Bu faaliyetlerin icrası için gereken temel imkanlar acilen tedarik edilmelidir.

“EN ÖNEMLİ SORUN HASAR TESPİTİ”

Tüm mahallelerdeki en önemli ortak sorun, hasar tespit sorunudur. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ön tespiti yapılan hasar çalışmalarının askıya çıkmasıyla birlikte, mahalle sakini depremzedelerin sürecin işleyişi konusunda aydınlatılması gerekmektedir. Bu aydınlatma işleminin yeterince yapılmadığı görülmekte olup, ilgili kurumlar gereken hassasiyeti göstermelidir.

Devletin kendilerini yalnız bıraktığı korkusu ve kuşkusu giderek depremzedelerin haleti ruhiyesi haline gelmeye başlamıştır. Bu konuda Denizli Valiliği tarafından “Afete Maruz Bölge” ilanı açıklamasının devamı gelmelidir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Bakanlığa gönderilen ilan talep yazısının gereği yapılarak, Acıpayam, Bakanlar Kurulu Kararı ile resmi olarak “afete maruz bölge” ilan edilmelidir.

Sonuç olarak söylenebilir ki; Denizli’nin Acıpayam ovasındaki yerleşik mahallelerde meydana gelen orta büyüklükte deprem, gerek köy-mahalle yerleşmeleri mevcut yapı stokunun dayanıksız olması, gerekse yıllardır izlenen denetimden uzak yapılaşma sonucu, olması gerekenden daha ağır sonuçlara yol açmıştır. Heyetimizde bulunan bilim insanları ve ilgili kurumların görüşleri de bunu teyit etmektedir.

TMMOB’DAN ÖNERİLER

Bu nedenlerle;

1- Bölgedeki acil sorunları çözmeye yönelik önlemlerin kısa sürede alınması,

2- Depremzede yurttaşların bundan sonraki sürecin işleyişi konusunda aydınlatılması,

3- Denizli Valiliği tarafından 5 Nisan tarihinde açıklanan “Afete Maruz Bölge ilan edildi diyebiliriz” açıklamasının yasal olarak gereğinin yerine getirilmesi,

4- İlçe Belediye Başkanı Hulusi Şevkan’ın dile getirdiği gibi üniversite ve ilgili meslek odaları ile daha sıkı işbirliği içinde sorunların çözümüne çalışılması,

TMMOB ve ilgili odalar olarak ortak önerimizdir.”