İnceğiz’in Kanyonu’nda kaybedilen güzellik – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. İnceğiz’in Kanyonu’nda kaybedilen güzellik

İnceğiz’in Kanyonu’nda kaybedilen güzellik

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 26 Eylül 2018 Çarşamba - 11:12Güncelleme: 26 Eylül 2018 Çarşamba - 11:21
İnceğiz’in Kanyonu’nda kaybedilen güzellik

Denizli’nin Kale ilçesinde turkuaz renkli suyu ve görsel bir güzellik sunan doğal oluşumuyla dikkati çeken İnceğiz Kanyonu, yaşanan kuraklık ve suyun hoyratça kullanımıyla kuruma noktasına geldi. Kemer Barajı’nın gövde kısmına kadar suların çekilmesiyle tablo güzelliğinden geriye çölleşmeyi anımsatan görüntü kaldı.

Denizli kanyonları ve oralara akan dereleri, şelaleleri, su kaynaklarıyla görsel zenginliğin yaşandığı illerden. Ancak, son yıllarda beklenen yağışların düşmemesiyle yaşanan kuraklık, su kaynaklarının giderek daha derinleri çekilmesi ve tüm bunlara ilave olarak insan eliyle yapılan müdahaleler nedeniyle bu görsel güzellikler kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya.

İNCEĞİZ KANYONU’NA KIYMAYIN!

Sözünü ettiğimiz yerlerden birisi de turkuaz renkli suyun, doğal oluşumla buluşması sonucu ortaya çıkan görsel güzellik ve görenlerin tekrar tekrar gelmek istediği İnceğiz (yerel adı Arapapıştı) Kanyonu. Ne var ki, bu güzelliği kendi ellerimizle yok etmek için hayli mesafe alınmış durumda. Kanyonun suyla dolmasını sağlayan dereler ile su kaynakları üzerine Beyağaç ve Tavas’ta yapılan göletler, kanyondaki güzelliği tehdit eden unsurların başında geliyor. Buralardan yeterli su akışı sağlanamadığı gibi, buna bir de kuraklık eklenince sular çekildikçe çekildi.

ÇARE BULUNMALI

Şu günlerde İnceğiz Kanyonu’nda su sıfır noktasında. Kanyonun hemen alt tarafındaki düzlükte de artık su yok. Sadece ince bir dere, Aydın Ovası’nın sulaması için 1958 yılında yapılan Kemer Barajı’na doğru akıyor. Su da bu barajın gövde kısmına kadar çekilmiş durumda. Bunun belgesi de yukarılarda kalan kayıklar, susuzluktan çatlayan toprak.

KATAMARAN TURU DÜZENLEYENLER, YAPILARI KONDURANLAR NEREDESİNİZ?

Kemer Barajı’nı kullanarak buraya katamaran turları düzenleyen Aydın Büyükşehir Belediyesi, doğanın sunduğu turkuaz suyla dolu kanyonu turistik bir araç gibi kullanırken, Kale Belediyesi de bölgeye hakim tepeye yapılar dikmekle meşgul. Oysa su olmayınca bunların bir anlam ifade etmeyeceğinin bilinmesinde, o güzelliği koruyacak önlemlerin acilen alınmasında yarar var.


FOTOĞAFLAR: ZEKİ AKAKÇA