Coronavirüs Denizli horozunun üretiminde gecikmeye yol açtı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Coronavirüs Denizli horozunun üretiminde gecikmeye yol...

Coronavirüs Denizli horozunun üretiminde gecikmeye yol açtı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Mayıs 2020 Cumartesi - 17:48Güncelleme: 16 Mayıs 2020 Cumartesi - 21:05
Coronavirüs Denizli horozunun üretiminde gecikmeye yol açtı

Denizli’nin ünlü horozunu coronavirüs salgını vurdu. Yerel gen kaynağını korumayı amaçlayan üreme programı pandemi nedeniyle başlatılamadı.

Denizli’nin uzun ötüşü, renkli ve parlak tüyleri ile bilinen dünyaca ünlü horozu da coronavirüs salgınından etkilendi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, her yıl düzenli olarak başlattığı üreme programını bu kez zamanında uygulayamadı. İlk civcivlerin kuluçkadan çıkması gerektiği dönemde, program yaklaşık 50 gün gecikti.

YEREL GEN KORUMA ALTINDA

Kentin simgesi de olan Denizli horozunun yerel genleri , İl tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki çiftliklerde koruma altında bulunuyor. 400 horoz ve 500 tavuğa sahip il müdürlüğü her yıl üreme programları ile yeni nesiller yetiştirip, bunları Türkiye’nin dört bir yanındaki meraklıları ile buluşturuyor. Yumurtadan çıkan civcivlerin bir kısmı damızlık olarak ayrılıyor.

BİNLERCE HOROZ MERAKLISI İLE BULUŞTURULUYOR

Her yıl nisan ayının ilk günlerinde başlatılan üreme programı ile binlerce civciv kuluçkahanelerden çıkarak yaşama başlıyor. İl müdürlüğü, yıllık 11 bin civciv, kuluçkaya hazır 7 bin yumurta ve 200’ün üzerinde yetişkin Denizli horozu ve tavuğu satışı gerçekleştiriyor. Satışın yüzde 90’ı Denizli dışından gelen horoz meraklılarına yapılıyor.

SALGIN ÜREMEYE ENGEL OLDU

Şehirlerarası seyahatin yasaklanması, sokağa çıkmanın sınırlandırılması ve diğer kısıtlamalar bu yıl kuluçka döneminin ertelenmesine neden oldu. İlk civcivlerin geçen ay yumurtadan çıkması gereken Denizli horozunda üreme programı hala başlatılamadı. Bu hafta ilk yumurtaların kuluçka makinelerine konulması planlanıyor.

UZAKGİDER: ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Denizli horozunun özel bir tür olduğunu söyleyen Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, salgın nedeniyle programın aksadığını söyledi. Uzakgider, “Asırlardır varlığını devam ettiren yerel gen kaynağını koruma amaçlı üreme programımız var. Horoz yetiştiriciliğinin meraklısı çoktur. Sürekli olarak il müdürlümüzden Denizli horozu ve tavuğu satın alırlar. Damızlık yumurtalarımızın hazır olmasına karşın corona nedeniyle kuluçkaya yumurta koyamadık. Nisan ayı sonunda ilk civcivlerimizin çıkması gerekiyordu. Seyahat yasağı ve diğer kısıtlamalar buna engel oldu. Önümüzü göremiyoruz. Henüz beklemedeyiz ama yinede ilk küçük partiyi kuluçka makinelerine yerleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.