Çanakkale Zaferi’ni kutluyor, şehitlerimizi anıyoruz – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. KENT
  6. /
  7. Çanakkale Zaferi’ni kutluyor, şehitlerimizi anıyoruz

Çanakkale Zaferi’ni kutluyor, şehitlerimizi anıyoruz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Mart 2018 Pazar - 00:09Güncelleme: 18 Mart 2018 Pazar - 00:09
Çanakkale Zaferi’ni kutluyor, şehitlerimizi anıyoruz

Anadolu topraklarını işgale yeltenen emperyalist güçleri geldikleri yere geri gönderen ve yeniden dirilişin adı olan Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıldönümünü coşkuyla kutlarken, vatan için canlarını feda eden şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının “Çanakkale Geçilmez” destanını yazdıkları büyük zaferin 103’üncü yıldönümü. İşgalci güçlerin Türk’ün gücü karşısında çaresiz kalıp, diz çöktükleri Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü. Bu zaferin yıldönümünde Denizli protokolü de halkın duygularını aktaran mesajlar yayımladı. İşte o mesajlar:

KARAHAN: YA HEP YA HİÇ MÜCADELESİNİ KAZANMANIN ONURUNU YAŞIYORUZ

Vali Hasan Karahan, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bugün vatan ve bağımsızlık sevdalısı kahraman Türk milletinin ‘ya hep, ya hiç’ diyerek varlık ve yokluk mücadelesi verdiği, maddi imkânları neredeyse sıfırlanmış olan bir devletin maneviyatıyla düşman ordularını dize getirip zamana ve çağlara inancın ve azmin mührünü vurduğu, tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferinin 10’üncü yılını kutlamanın gururu ve onurunu yaşıyoruz” diyerek, şöyle devam etti:

Dönemin şartları düşünüldüğünde, adeta imkansızın başarıldığı Çanakkale Deniz Zaferi, aziz milletimizin birlik ve beraberlik ruhuyla yazdığı bir destandır. Çanakkale Zaferi, sonuçları itibarıyla, dünya tarihini etkileyen bir dönüm noktası olmuştur. Milletimizin imkânsızlıkları ve olumsuzlukları da yenecek derecedeki üstün vatan sevgisi, ‘Çanakkale geçilmez’ sözünü tarihe altın harflerle yazdırmıştır.Çanakkale Savaşlarında verilen olağanüstü mücadele, büyük vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine yazdığı şiirinde ifadesini bulan tarihe sığmayacak kadar büyük bir destandır.Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk,‘Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur’ sözüyle Çanakkale’deki askerimizin manevi gücünü, ölümden korkmayan azim ve inancını, Türk milletinin vatan uğruna canını feda etmekten asla kaçınmayacağını ve bu büyük zaferin hangi ruhla kazanıldığını gözler önüne sermektedir.”

ZOLAN: ÇANAKKALE DÜNYA TARİHİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN ZAFERDİR

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi nedeniyle bir mesaj yayımladı. Çanakkale Zaferi'nin sadece Türk milletinin değil dünya tarihinin de seyrini değiştirdiğini vurgulayan Başkan Osman Zolan, şunları kaydett:

“Ecdadımız 103 yıl önce, topraklarımıza göz koyanlara karşı topyekûn bir mücadele içerisine girerek unutulmaz bir zafer kazanmıştır. Bu destansı mücadele sadece Türk milletinin kaderini değil, dünya tarihinin de seyrini değiştirmiştir. Bu şanlı zaferi her zaman gururla yüreklerimizde hissediyoruz. Yüce milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşlik hukukuna ve barış içerisinde bir arada yaşama arzusuna göz koyanlar dün Çanakkale’de olduğu gibi, bugün 15 Temmuz hain darbe girişiminde, Afrin'de ve daha birçok yerde en sert cevabı almıştır, almaya da devam edecektir. Şunu kimse unutmasın! Bu kutsal millet genç-yaşlı, kadın-erkek, çoluk-çocuk demeden vatanı ve bağımsızlığı için gözünü kırpmadan canını vermeye her zaman hazırdır.Bu duygu ve düşünceler ile başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, 15 Temmuz hain darbe girişiminde canını veren aziz vatandaşlarımızı, Afrin'de ülkemizin bekası için şehit düşen Mehmetçiklerimizi ve bu vatan uğruna gözünü kırpmadan canını veren tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

BAĞ: ÇANAKKALE TÜRK MİLLETİNİN ŞEREF DESTANIDIR

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ, 18 Mart 1915’te kazanılan Çanakkale Zaferi’nin var olduğundan beri birçok şanlı zaferlere imza atan yüce milletinin şeref destanlarından birsi olduğunu, Türk milletinin siyasi ve askeri varlığını bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini kaydederek, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Vatanını korumak için imkânsızlıklar içinde var gücüyle mücadele eden bu azimli ulus, Çanakkale Zaferi’nden elde ettiği inanç ile Kurtuluş Savaşı’na devam etmiştir. Çanakkale’de yakılan kıvılcım ile şahlanan Türk Ordusu, Büyük Taarruz Harekâtı sonucu vatanı düşman işgalinden kurtarmıştır. Tarihi boyunca birçok devlet kuran, bir çağın kapanıp yeni bir çağın başlamasını sağlayan bu yüce millet, düşmanlar tarafından tükendi gözüyle bakılırken, bir kez daha bağımsızlık arzusunun temellerini Çanakkale Boğazı’na, ConkBayırı’na atmıştır. Zorlu kurtuluş mücadelesinden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden yolda Çanakkale Destanı aynı zamanda azim, kararlılık ve birlik olduğunda bir milletin neler başarabileceğinin destanıdır.Aynı azim ve kararlılıkla bizler, atalarımızdan aldığımız bu kutsal mirası gelecek nesillere taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz. Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de vatanımıza karşı her türlü tehdit karşısında birlik olarak benzer mücadeleyi göstereceğimizin inancını yürekten hissediyoruz.”

İLHAN: ÇANAKKALE ZAFERİ İNANCIN VE AZMİN SİMGESİDİR

Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Çanakkale Zaferi’nin tarihi şan ve şereflerle dolu Türk ulusunun vatan topraklarını korumak için, bağımsızlık ve egemenlik uğruna, canını vermekten çekinmeden kahramanlık destanı yazdığı ve büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk'ün yeni Türk devletinin temellerinin attığı en önemli zafer olduğunu belirterek, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İnancın, azmin ve kararlılığın simgesi olan Çanakkale Zaferi; kadını, erkeği, yaşlısı ile eşi benzeri görülmemiş bağımsızlık, özgürlük, kardeşlik ve birlik ruhu ortaya koyup, var olma mücadelemizin bir sonucudur. Ulusumuz, 18 Mart 1915 tarihinde ‘Çanakkale Geçilmez’ diyerek, şehitlerimizin kanlarıyla vatan topraklarına bir duvar örmüştür. Umudun bittiği, gücün tükendiği bir anda millet büyük kayıplar vermesine karşın Çanakkale Boğazı'nda düşmanı Anadolu topraklarından söküp atarak büyük bir mağlubiyete uğratmıştır.Bizler, ülke ve devlet olabilmek için canlarını feda eden kahramanlarımızın bizlere emanet ettiği vatanımızı sahip çıkmalı, sonsuza dek yaşatmalıyız. Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında ulusal değerlerimizi ve Cumhuriyetimizi korumalı, tarihimizin bu büyük destanını gelecek nesillere aktararak aydınlık yarınlara taşımalıyız.”

GÜRLESİN: TÜRK’ÜN GÜCÜNÜ DÜNYAYA GÖTERDİĞİ ZAFERDİR

Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Çanakkale Zaferi’nin, Türk’ün gücünü dünyaya gösteren kahramanlık mücadelesi olduğunu belirtti.Vatan uğruna canlarını hiçe sayan şehitlerimiz rahmet, şükran ve minnetle andığını dile getiren Gürlesin, şöyle dedi:

“Türk milleti Çanakkale’de elde ettiği üstün başarısı ile bağımsızlığı ve vatan toprağı söz konusu olduğunda, karşısında hiçbir gücün duramayacağı mesajını tüm dünyaya en açık şekilde vermiştir. Çanakkale Zaferi, dünya tarihine altın harflerle yazılmış bir zaferdir. O zaferin kahramanlarının torunları olarak, vatan, millet, bayrak sevgisini gelecek nesillere aktarmak bizlerin görevi olduğunun bilincindeyiz. Yerel bir yönetici olarak da her zaman şehitlerimizin anılarını yaşatmaya, ailelerine sahip çıkmaya; şehit ailelerimizin ve gazilerimizin her zaman destekçisi olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere kahraman ecdadımızı rahmet, şükran ve minnetle anıyorum ve aziz şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliyorum”.

ERDOĞAN: ÇANAKKALE GEÇİLMEZ GERÇEĞİNİ YAŞADILAR

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Çanakkale Zaferi'nin 103’üncü yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “18 Mart 1915’te, Türk milleti olarak imkânımız yoktu fakat, imanımız vardı. Bu iman gücüyle askerlerimiz, yedi düvele karşı yürüttükleri mücadelenin seyrini değiştirmeyi başarmışlardı. Tıpkı yıllar sonra 15 Temmuz’da tanka, tüfeğe ve uçağa karşı genci yaşlısı, kadını erkeğiyle topyekûn sokağa çıkan milletimizin yaptığı gibi. O gün de bu millet, varlığına ve vatanına göz dikenlere geçit vermedi. 1915’te de sözde medeni devletler, çağın modern silahlarıyla, eline geçirdiği kazma ve kürekle cepheye yürüyen bir milleti yok etmek üzere taarruza geçmiş ancak, ‘Çanakkale Geçilmez’ gerçeğiyle karşı karşıya kalmıştı. Kurtuluş Savaşı’na zemin hazırlayan bu büyük zafer, millet olarak birlik ve beraberliğimizi tüm dünyaya bir kez daha göstermişti. 103’üncü yıldönümünde, milletimizin adını tarihe altın harflerle yazdırdığı Çanakkale Zaferi’ni bir kez daha kutlamanın coşkusu yaşıyoruz” dedi.

FİLİZ: ÇANAKKALE RUHU GÜÇ KAYNAĞIMIZDIR

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıldönümü mesajında, Türk milletinin varlığına yönelen ve sabır sınırlarını zorlayan tehditler karşısında neleri göze alıp, neleri başarabileceğinin emsalsiz bir örneği olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çanakkale Zaferi, vatanın ve milletin, bekası için canlarını feda edecek kadar benliklerinden vazgeçmiş, bir gül bahçesine girercesine kara toprağa girmiş kahraman şehitlerimizin, yüz binlerce milli kahramanın, ilahi bir mücadele gücü ile tarihte eşine rastlanmayan bir büyük destandır.Bu açıdan Çanakkale Savaşları yalnızca bir askeri başarı değil, izzeti nefsi ve haysiyeti ile oynanmak istenen büyük Türk milletinin topyekun ayağa kalktığı bir diriliş ve yükseliş abidesidir.Bugün de vatanımıza, birliğimize ve inançlarımıza yönelik her geçen gün artan tehditlere karşı mücadelede, aziz milletimizin ihtiyacı olan kudret ve ilhamın eşi bulunmaz kaynağı Çanakkale Ruhunun muhteşem anlamında saklıdır.Milletimizdeki bağımsızlık tutkusunun destansı boyutu olan Çanakkale ruhunu genç nesillere vermeli ve aradan uzun yıllar geçse de düşmanlarımızın bizi bu coğrafyada müstemleke yapmak için hala büyük bir gayret içinde olduklarını öğreterek milli şuur kazandırmalıyız.Allah bizi Çanakkale Ruhundan ayırmasın, zira Çanakkale Ruhu güç kaynağımızdır.”

ERTEMÜR: ÇANAKKALE BAĞIMSIZ TÜRKİYE’NİN DURAKLARINDAN BİRİSİDİR

CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemür, Çanakkale Zaferi’nin bağımsız Türkiye yolundaki en önemli duraklardan birisi olduğunu ifade etti. Ertemür, yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Bağımsız, özgür ve demokratik bir Türkiye’nin temellerini atan uzun yürüyüşün en önemli duraklarından biri olan Çanakkale Deniz Savaşı’nın 103’üncü yıldönümünde, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz.

Bu topraklarda güvenle yaşamamız için eşine az rastlanır bir kahramanlıkla canlarını feda eden Çanakkale Şehitlerimizi ve büyük bir kararlılıkla terör odaklarıyla mücadele ederken, toprağa düşen fedakar evlatlarımızı ebediyen kalbimizde taşıyacağız.

Ocaklarına düşen ateşi ‘vatan sağ olsun’ diyerek kucaklayan şehit yakınlarımıza, büyük zaferin yıldönümü nedeniyle bir kez daha tüm milletimin adına şükranlarımı sunarken, toprağın bağrına emanet ettiğimiz şehitlerimizi minnetle anıyoruz.Tüm şehit yakınlarımızı, şehitlerimizin bize bıraktığı, “Ya İstiklal ya ölüm” bilinciyle selamlıyoruz.”

ÖZTÜRK: BİR MİLLETİN VAR OLUŞ MÜCADELESİDİR ÇANAKKALE

İYİ Parti İl Başkanı Yasin Öztürk, Çanakkale Zaferi ile ilgili mesajında, “Tarihini nakış nakış işlemiş bir milletin destanıdır Çanakkale. Bir milletin varoluş mücadelesidir Çanakkale. Göğsü İmanla dolu yüzbinlerin şehadet şerbetini bir nefes gibi içine çektiği yerdir Çanakkale.Bir tarihin yok edilemeyeceğinin, binlerce şehit kanıyla imzalı akdidir Çanakkale” diyerek, şöyle devam etti:

Binlerce Mehmetçik gözünü hiç kırpmadan, kurşunların üzerine koşmuş ve biz varsak Türk milleti vardır. Biz Türk milletinin varlığı için şehadet şerbetini içmeye hazırız deyip, binlerce yiğidin şehadet şerbetini içtiği bir destandan bahsediyoruz. Dünyada eşi benzeri görülmemiş kanlı bir savaşa sahne olan, toprağın her zerresinin şehit kanlarıyla sulandığı, bir toplumun tarihine sahip çıktığı, millete dönüştüğü büyük Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yılını yaşıyoruz.Çanakkale kahramanları, bu toprakların aziz evlatları, din, dil, köken, düşünmeden Türk milletine biçilen kefeni parçalayıp yırtarak tarihi yeniden şekillendirdi. Türk Milletinin kanlarıyla tarihi yeniden yazdılar. Bir tarihin yok edildiği sanıldığı bir anda, küllerinden yeniden doğarak bir millet olmanın temelleri Çanakkale’de atıldı. Türk milletinin kahraman evlatları, bir tas hoşaf ve kuru ekmekle, umudun bittiği yerde imanın, gücün tükendiği yerde azmin, silahın olmadığı yerde yüreğin her türlü olumsuzluğu yenebileceğini ispat etti.Çanakkale’de Kuvayi Milliye ruhunun temelleri atıldı ve Türk milletinin boyunduruk altında yaşamayacağı dünyaya bir kez daha haykırıldı.Bu milletin, ne gidilecek başka bir yurdu ne de verilecek bir karış toprak yoktur.”