Kendimi bildim bileli ülkemizde bir eğitim seferberliği vardır. Özellikle kız çocuklarının eğitimi için kampanyalar yapılır, burslar verilir, değişik projeler yapılır. Hatta bir projede kızlarını okula gönderen ailelere maddi destek verildiği bile yazılmıştır. Ama bütün bunlara rağmen hala kızlarının eğitim almasına karşı olanların varlığını duymak insanı şaşırtıyor. Bu yazıyı onlar için yazıyorum.
Bırakın geleceği, ben şimdi bile kimsenin cahil kalma lüksünün olmadığını düşünüyorum. Belki hatırlarsınız, bu yaz hep hastanelerde olduğumuzu yazmıştım. Özellikle o bekleme salonlarındaki hasta ve hasta yakınlarının hali çok üzücüydü.
Hastaneler nereye gideceğini bilmeyen, şaşkın şaşkın o koca koridorlarda dolaşıp, sora sora gideceği bölümü, laboratuvarı arayan, röntgen çekilecek odayı bulmaya çalışanlarla doluydu. Okuma yazma bilenlerin bile zorlandığına çok şahit oldum. Oradan oraya koşuşturup sonunda gideceğiniz yeri buluyorsunuz ama bir de bakmışsınız yarım saatlik bir randevu için bütün günümüz bitmiş bile. Hele o kullanılması gereken ilaç listeleri, sanki çözümü olmayan bulmacalar gibi. Her seferinde dönüp dönüp okumak zorunda kalıyorsunuz.
Banka şubelerine gittiğinizde birçok işlemi ya internetten ya da bankamatiklerden yapmak zorunda olduğunuzu söylüyorlar. Bırakın bunlardan işlem yapmayı, daha şube içinde hangi işleri kime yaptıracağını bile bilmeyen, paramatiklere şifresini girerek parasını çekemeyenler bile çok. Başkalarından para çekmek için yardım isteyip parasını kaptıranları hepiniz duymuşsunuzdur.
Bunlar günümüzde yaşadıklarımızdan bazı örnekler. Biz hala bunlarla uğraşırken, asansörden hangi kata çıkacağımız konusunda başkalarından yardım almaya çalışırken dünya dijitalleşiyor. Önümüzdeki günlerde, bunlar geçmiş olacak ve biz hala kız çocuklarını okula gönderip göndermemeyi tartışıyor olacağız.
Çok yakın gelecekte teknolojinin hayatımızı büyük oranda değiştireceği uzmanlar tarafından söyleniyor. Örneğin marketlerden alışveriş yaparken tezgahtar veya kasiyer olmayacak. Kişilerin kendi alışverişini yaptığı otomatik kasalar yer alacak. Okumak için elinize tutabileceğiniz bir gazete de kalmayacak. Gazeteler artık internette, kitaplar elektronik kitap olacak ve tabletlerden okunacak.
Bir başka değişiklik; taksileri insanlar değil, otomatik pilotlar kullanacak. Belki gideceğimiz yeri, kendimiz navigasyon denen alete yazmamız gerekecek. Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün.
Bunları neden yazıyorsun, bizden geçti artık diyebilirsiniz. Ama çocuklarınız için geç değil. Sadece kız çocuklarımızı değil, erkek çocuklarımızı da okutalım, elimizden geldiği kadar eğitim almaları için destek olalım. Çünkü gelecek kimse için cahil kalma lüksünü kaldırmayacak.