Romatizmal hastalıklar başka organları da etkiliyor – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Romatizmal hastalıklar başka organları da etkiliyor

Romatizmal hastalıklar başka organları da etkiliyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Ekim 2018 Salı - 13:27Güncelleme: 16 Ekim 2018 Salı - 13:27
Romatizmal hastalıklar başka organları da etkiliyor

Romatizmal hastalıkların sadece eklemleri değil, sörsek, akciğer, beyin gibi organlarda da hasar yarattığı belirtildi.

Türkiye Romatoloji Derneği ve Pamukkale Üniversitesi’nce (PAÜ), Dünya Artrit Günü dolayısıyla Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’nde romatizmal hastalıkların ele alındığı bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, romatizmal hastalıkların erken teşhis ve tedaviyle kontrol altına alınabildiği, ancak birçok hastanın ya hekim gitmediği ya da hekime ulaşamadığı belirtilerek, eklem dışında böbrek, akciğer ve beyin gibi organlarda da hasar yaratarak hastaların hayatını tehdit edebildiğine dikkat çekildi.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan PAÜ Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Çobankara, katılımcılara özel eldiven ve yelekler kullandırarak, romatizmal hastalığın neler hissettirdiğini deneyimle anlatmaya çalıştı.

ENGELLİ OLABİLİRSİNİZ

Erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Çobankara, “Eklem hastalıkları hekime başvuru sebeplerinden en önemlilerinden olup, oldukça sık görülmektedir. Buna rağmen hastaların çoğu doğru hekime veya hiçbir hekime başvurmamaktadır. Eklem hastalıkları zamanında müdahale edilmedikleri zaman hastalarda eklem hareket açıklığının kısıtlanmasına neden olarak hastalarda engelliliğe neden olmaktadır. Eklem hastalıklarının en önemlisi olan romatizmal hastalıklar sistemik hastalıklar olup, eklem dışında hayati önemi olan böbrek, akciğer ve beyin gibi organlarda hasar yaparak hastaların hayatını tehdit edecek durumlar yaşatabilir. Erken tedavi ile hastaların eklem ve eklem dışı bulguları kontrol altına alınabilir. Erken tedavinin başlanabilmesi ancak hastaların erken tanı alması ile mümkündür. Bu bağlamda hastaların bilgilendirilmesi erken tanı ve tedavinin önünü açacaktır” dedi.

Romatizmal hastalıklardan biri olan artrit konusunda bilgi veren Prof. Dr. Çobankara “Eklemde ağrı olması artralji olarak tanımlanmaktadır. Eğer eklemdeki ağrıya iltihap bulguları, şişlik, ısı artışı eşlik ederse buna ‘artrit’ denilmektedir. Artritler süresine göre akut ve kronik olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Akut artritler, ailevi Akdeniz ateşi, gut artriti ve akut romatizmal ateş gibi kendini sınırlayan hastalıklardır. Ataklar kontrol altına alınmadığı zaman dokularda kalıcı hasar yapabilirler. Kronik artritler ise, daha uzun sürede belirginleşip hastada kalıcı eklem hasarı yapabilirler. Ankilozan spondilit, romatoid artrit ve sedef ilişkili artritler kronik atritle seyreden hastalıklardır. Artritlerin erken tanınması için hastalarda farkındalık yaratmak gerekir. Bundan dolayı bu tarz hasta bilgilendirme toplantılarının yapılması önem arz etmektedir” diye konuştu.

ÖZEL ELDİVENLERLE DENEYİMLEME

Etkinlikte ayrıca özel eldivenler ve yelekler dağıtılarak, katılımcılardan su şişesinin kapağını açmak gibi en kolay hareketi yapmaları istendi. Ancak bunda zorlandıkları görüldü en kolay hareketi dahi yapmakta güçlük yaratan iltihaplı romatizmal bir hastalık olan romatoid artrit ile ankilozan spondilit hastalığına dikkat çekildi.