Rapor hazırlandı, her 4 kişiden biri bu hastalığa enfekte – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Rapor hazırlandı, her 4 kişiden biri...

Rapor hazırlandı, her 4 kişiden biri bu hastalığa enfekte

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Nisan 2024 Çarşamba - 12:03Güncelleme: 10 Nisan 2024 Çarşamba - 12:04
Rapor hazırlandı, her 4 kişiden biri bu hastalığa enfekte

Tedavi edilebilir bir hastalık olan, ancak son dönemde görülme sıklığının arttığı ifade edilen tüberküloza (verem) her 4 kişiden birinin enfekte olduğu uyarısı yapıldı.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Bulaşıcı Hastalıklar Çalışma Grubu tarafından hazınlanan "Veremle Mücadele Etmek İçin Öncelikle Yoksulluk Ve Eşitsizliklerle Mücadele Edilmelidir" başlıklı raporda, tüberkülozun bulaşıcı bir hastalık olduğu vurgulandı.

Hastalığın tüberküloz hastası bir kişinin öksürme, hapşırma veya konuşması ile havaya karışan basillerin sağlıklı bir insanın akciğerlerine ulaşması ile bulaştığı, hastalığın bazı kişilerde kısa bir süre içinde ortaya çıkarken, bazı kişilerde ise basillerin hastalık oluşturmadan yıllarca akciğerde kalıp vücut direncinin düşmesiyle ortaya çıktığı belirtildi.

TEDAVİSİ ÜCRETSİZ

"Dünyada her yıl 10 milyon kişi tüberküloza yakalanmaktadır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen her yıl 1,5 milyon kişi tüberkülozdan ölmektedir. Tüberküloz bakterisi ile enfekte olan kişilerin yaşamları boyunca tüberküloza yakalanma riski yüzde 5 ile 10'dur" ifadelerine yer verilen raporda şöyle denildi:

"Dünyada her dört kişiden biri tüberküloz bakterisi ile enfektedir. Tüberküloz tüm dünyada görülmesine rağmen, düşük ve orta gelirli ülkelerde daha yaygındır. Yüksek gelirli ülkelerde tüberkülozun tahmini insidansı yüz binde 10 iken, düşük gelirli ülkelerde bu oranın 20 kat daha fazla olduğu bildirilmektedir. Tüberküloz hastalığında yoksullukla beraber diğer sosyal faktörler de önemli bir rol oynamaktadır.

Tüberküloz hastalığı kişi ve toplum sağlığı açısından; önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen önemli bir hastalıktır.

En sık görülen belirti üç haftadan uzun süren öksürüktür. Göğüs ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri görülebilir. Çoğu zaman bu belirtiler aylarca hafif seyreder, bu da sağlık kurumlarına başvurmada gecikmelere neden olabilir ve enfeksiyonun başkalarına bulaşma riskini artırır.

Tedavisi ücretsizdir. Özel yasası gereği ülkede bulunan yerli, yabancı, güvenceli, güvencesiz herkesin tedavisi ücretsizdir ve güvencesi olmayan yerli-yabancı tüm hastaların kamu hastanesinde yatarak tedavilerinde fatura kesilmez, yapılan tüm işlemlerin ücretini devlet karşılar.

Toplumda veremin kontrol ve önlenmesi için öncelikle yoksulluk ve eşitsizliklerle mücadele edilmesi gerekir."