Sağlık çalışanları vergide adalet istedi – D20Haber
30.04.2024, Salı
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Sağlık çalışanları vergide adalet istedi

Sağlık çalışanları vergide adalet istedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Nisan 2024 Çarşamba - 14:10Güncelleme: 3 Nisan 2024 Çarşamba - 14:10
Sağlık çalışanları vergide adalet istedi

Denizli’de sağlık alanında faaliyet gösteren sendika ve sivil toplum kuruluşları ortak açıklama yaparak, “vergide adalet istiyoruz” çağrısında bulundu.

AHEF, AHESEN, BDS, Dev-Sağlık İş, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, SES, TTB, TDB, Tüm–Rad-Der adına hazırlanan ortak basın bildirisini Denizli Tabip Odası Başkanı Prof Dr Fazıl Necdet Ardıç okudu.

Aile sağlığı merkezlerinin 21 Şubat’ta başlattığı “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerinin devam ettiğini belirten Ardıç, çalışanların bu ay da ücret kaybı ile cezalandırılacağını, Ramazan Bayramı ve vergi dilimi adaletsizliği nedeniyle daha yüksek kesintiler ile karşılaşacaklarını söyledi.

“YÜKSEK VERGİ DİLİMİNE GİRMEYE BAŞLADIK”

“Biz işçiler, emekçiler, emekliler, hekimler, diş hekimleri, hemşireler, ücretli çalışanlar yüksek enflasyon ve durmak bilmeyen zamlar karşısında her gün daha da yoksullaşıyoruz” diyen Ardıç, şöyle devam etti:

“Tüm bunlar yetmezmiş gibi adaletsiz vergi sistemi nedeniyle kaşıkla verilen kepçeyle geri alınıyor.
Enflasyonun altında ezilen ücret artışları dahi cebimize yansımadan vergilerle geri alınıyor. Türkiye’de vergi yükü giderek daha fazla işçilerin, emekçilerin, emeklilerin dar gelirlilerin omuzlarına yıkılmaktadır. Vergide adaletin kantarı her gün biraz daha bozulmaktadır. En düşük vergi tarife dilimi artışının bilinçli biçimde düşük artırılması sonucunda tüm ücretliler erkenden daha yüksek vergi tarife dilimine girmeye başladık. Öte yandan ücretlilerin gelir vergisi oranı da oldukça yüksektir. Bu oran yüzde 10 olarak saptanmalıdır.”

Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı için Gelir Vergisi dilimleri üst sınırı, ücretlilerde yüzde 15’e düşürülmelidir. Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmalıdır. Asgari ücret vergi istisnası vergiden indirim yoluyla değil matrahtan indirim yöntemiyle uygulanmalıdır. Böylece bu istisnadan çalışanlar yararlanmalıdır. İşverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteği herkese sağlanmalıdır. Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.”