‘Kulak çınlamasıdır geçer’ demeyin, doktora gidin – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. ‘Kulak çınlamasıdır geçer’ demeyin, doktora gidin

‘Kulak çınlamasıdır geçer’ demeyin, doktora gidin

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Eylül 2018 Çarşamba - 12:00Güncelleme: 26 Eylül 2018 Çarşamba - 12:00
‘Kulak çınlamasıdır geçer’ demeyin, doktora gidin

Çivril Şehit Hilmi Öz Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fatih Sarı, kulak çınlamasının (tinnitus), her üç kişiden birisinde görüldüğünü ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fatih Sarı, kulak çınlaması tedavisinin nedenine göre değiştiğini, bu tür rahatsızlıklarda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi ve bu konudaki sorulara şu yanıtları verdi:

KULAK ÇINLAMASI NEDİR?
Gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyarı olmadan ses algılamasına kulak çınlaması denir. Bu ses değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir. Hastalar kimi zaman bir çınlama, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarifte bulunurlar. Bunların hepsine birden tinnitus adı verilir ve neredeyse her üç kişiden biri tinnitustan muzdariptir.

BAŞKA İNSANLAR KULAĞIMIN İÇİNDEKİ BU SESLERİ DUYABİLİR Mİ?
Bu genellikle olmaz. Ancak bazı durumlarda dinleyen kişi bir çeşit ses duyabilir. Bu tip tinnituslara objektif tinnitus denilir. Çoğunlukla ya bir damar anormalliğinden dolayı veya kasların kasılması sonucu orta kulakta meydana gelen seslerden ötürü gelişir.

KULAK ÇINLAMASI NEYİN HABERCİSİDİR, ÖNEMİ NEDİR?
Zaman zaman ortaya çıkıp çok kısa süren çınlamalar hepimizde olabilir. Ancak sessiz ortamlarda daha da belirgin olmak üzere sürekli işitilen kulak çınlaması, hastanın yaşamını çok güçleştirebilir ve altta yatan herhangi bir neden var mı mutlaka araştırılmalıdır.

KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ?
Bazı nedenler kötü değildir (örnek olarak küçük bir kulak kiri geçici bir süre tinnitius yapabilir). Bunun yanında kulak enfeksiyonları, kulakta kireçlenme gibi daha önemli nedenler de olabilir. Kulak çınlaması, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma) veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden (akustik nörinom) dolayı da olabilir. Bu problemlerde işitme kaybı da vardır. Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, guatr, vitamin eksikliği, kansızlık, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler ve birçok diğer nedenler ile bazı romatizma ilaçlan, bazı antibiotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin tinnitusa yol açabilir olabilir. Günümüz dünyasında yüksek ses, tinnitusun muhtemelen en sık rastlanan nedenidir ve işitme kaybına da yol açar.

TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Tinnitus tedavisi için kullanılan birçok ilaç ve farklı tedavi yöntemi vardır fakat her durum için tedavi çok farklıdır. Bu nedenle kulak çınlamanız için herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından dikkatli bir muayeneden geçmek ve kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir.

AMELİYATLAR BAŞARIYLA YAPILIYOR?
Hastanenin KBB Kliniğinin imkanlarının İlçe koşullarına göre çok iyi olduğunu dile getiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fatih Sarı, şöyle konuştu: “Polikliniğimize başvuran her yaş grubundaki hastamız için; (yeni doğan bebeklerden ileri yaş hastalarımıza kadar) ayrıntılı kulak burun boğaz muayenesi, işitme testi, endoskopik (kamera) muayene yapma imkanlarına sahibiz. Ayrıca ameliyathanemizde geniz eti, kulak zarına tüp yerleştirilmesi, horlama cerrahisi, baş ve boyun kitle operasyonları, burun kemik eğriliği ve burun eti ameliyatları, sinüzit, burun estetiği (rinoplasti) ve kulak operasyonlarını başarı ile uygulayabiliyoruz” dedi.