Duysal: Havuzlarda dezenfekte problemi ve kimyasallar hasta edebilir – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Duysal: Havuzlarda dezenfekte problemi ve kimyasallar...

Duysal: Havuzlarda dezenfekte problemi ve kimyasallar hasta edebilir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Temmuz 2019 Pazartesi - 18:19Güncelleme: 8 Temmuz 2019 Pazartesi - 18:26
Duysal: Havuzlarda dezenfekte problemi ve kimyasallar hasta edebilir

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Denizli Şube Başkanı Ömer Duysal dezenfekte problemi yaşanan ve kullanan kimyasallar nedeniyle havuzlarda yüzmenin mantar, bulaşıcı sarılık, dizanteri, kolera, amipli dizanteri, astım, orta kulak iltihaplanması, boğaz iltihaplanması, kanser olma riski, zehirlenmeler ve alerji gibi sağlık sorunları yaratabileceği uyarısında bulundu.

KMO Denizli Şube Başkanı Ömer Duysal, yazılı açıklamasında, yüzme havuzlarının dört duvar içinde bir miktar su olarak görülmemesi gerektiğini, havuz suyunun berrak olmasının temiz ve sağlıklı olduğu anlamına gelmeyeceğini, havuz suyu berrak olmasına rağmen insan sağlığını ciddi olarak etkileyebileceği ifade etti.

Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan kimyasal maddeler, günlük yaşantımızı kolaylaştırmakta. Ancak aynı zamanda yanlış ya da amaç dışı kullanımları sonucu insan sağlığına ve çevreye zarar verebilmektedir. Hastalık yapıcı, hatta kanserojen bile olabilmektedir” diyen Duysal, şöyle devam etti:

“SAĞLIK SORUNLARI YAŞAYABİLİRSİNİZ”

“Bildiğiniz gibi yüzme havuzları, hastalık yapıcı mikroorganizmaların kolayca çoğalabildiği bir ortamdır Yüzme havuzlarında dezenfektanlar, çöktürücüler, yosun önleyiciler, PH düzenleyiciler, berraklaştırıcılar (parlatıcılar), filtre ve yüzey temizleyiciler gibi değişik kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu doğrultuda havuzlarda sağlıklı ve hijyenik bir ortam yaratılması gibi sebeplerle havuz suları şartlandırılmaktadır. Bu amaçla kullanılan kimyasallar birbirinden farklı özellikte olup eksik ya da aşırı kullanımı veya birbirleri ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkan zararlı – zehirleyici gazların, kimyasalların çevreye yayılması ya da havuz ve havuz sularının gerçek anlamda temizlenememesi ve dezenfekte edilememesi sonucunda yüzücülerin sağlığı ciddi olarak tehlikeye düşmektedir.

Havuz ve havuz sularının yetersiz temizlenmesi ve yeterli oranda dezenfekte edilememesi durumunda mantar, bulaşıcı sarılık, dizanteri, kolera, amipli dizanteri, gözlerin kızarması ve yanması, astım, orta kulak iltihaplanması, boğaz iltihaplanması, kanser olma riski, zehirlenmeler ve alerji en sık rastlanılan sağlık sorunlarıdır.

“KLOR KOKUSUNA DİKKAT!”

Berrak havuz suyunun sağlıklı havuz suyu anlamına gelmeyeceğini yineleyen Duysal, “Örnek verecek olursak: Havuz suyumuz berrak olsun. Fakat havuzumuzun suyunu berrak ve hijyenik olması için kullanılan kimyasallar doğru kullanılmadığı takdirde, kanserojen havuz suyu yaratmış oluruz. Havuz suyundan eğer klor kokusu alıyorsanız, havuz suyunuz kanserojen özelliğinde demektir. Havuzlar sağlıklı, hijyenik, problemsiz çevreye zarar vermeyecek şekilde işletilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“HAVUZ SUYU TEMİZLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETİDİR”

Havuz kimyasalları mutlaka Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olması gerektiği uyarısını yapan Duysal, “Havuz ve havuz suyunun temizliği ile yeterli oranda dezenfekte edilmesi başlı başına bir mühendislik hizmetidir. Havuz operatörleri hijyen, su ile bulaşabilecek hastalıklar, havuz suyunda kullanılan kimyasalların insan ve çevre sağlığı üzerine etkileri ile ilkyardım konularında doğru ve güncel bilgiler ile hazırlanmış eğitim almaları gerekmektedir. Çalışanların sertifikalı olması gerekmektedir” dedi.