Denizli’nin Buldan İlçesi’ndeki Tripolis Antik Kenti’nden yağış sonrası hayranlık uyandıran görüntüler ortaya çıktı. Yağmur sonrası tozların taşınmasıyla sütunlu galerilerin zemin bölümünde geometrik motif oluşturan döşemeler bir başka güzellikle ortaya çıktı.
Buldan’ın Yenicekent Mahallesi yakınlarındaki Tripolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman başkanlığında devam ediyor. Kazıların gerçekleştiği bazı alanlarda restorasyon da yapılıyor ve antik kentin binlerce yıl öncesinden yansıyan güzellikleri sunuluyor.
İşte bu güzelliklerden birisi de dün görülen yağmurla daha net ortaya çıktı. Tripolis’in 2 bin 600 metrekare genişliğe sahip agorasının (pazaryeri) çevresinde yer alan sütunlu galerin bulunduğu alanda tozlar yağışla birlikte temizlendi. Yağmurun gerçekleştirdiği temizlikle de “Opus sectile” adı verilen (geometrik biçimde kesilen mermer ya da taş parçalarının belli bir motif oluşturacak şekilde döşenmesi) zemin döşemesi göz alıcı bir şekilde ortaya çıktı.
Geometrik olarak dörtgen, altıgen ve sekizgen olarak hazırlanan döşemelerde mermer, traverten ve onyx cinsi taşların kullanıldığı görüldü. Tripolis Antik Kenti’ndeki agora ve çevresindeki düzenlemelerin MS 4. yüzyıla ait olduğu belirtiliyor.