Bu kongrede el sanatları konuşuluyor – D20Haber
19.04.2024, Cuma
10 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. Bu kongrede el sanatları konuşuluyor

Bu kongrede el sanatları konuşuluyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Mayıs 2018 Cuma - 12:25Güncelleme: 4 Mayıs 2018 Cuma - 12:26
Bu kongrede el sanatları konuşuluyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli El Sanatları Derneği işbirliğiyle düzenlenen Denizli 2. El Sanatları Kongresi başladı.

Denizli’ye ait geleneksel el sanatları kültürünün ve zanaatkârlığının yaşatılmasının yanında, gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığı Denizli 2. El Sanatları Kongresi PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen kongrenin açılış törenine PAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ve Prof. Dr. Arzu Yaren, Denizli Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Odabaşoğlu, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Melek Sözkesen, Denizli El Sanatları Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Habibe Kahvecioğlu Sarı, farklı üniversitelerden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Denizli Teknik Bilimler MYO Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara, kongreden elde edilecek sonuçların Denizli’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına, Denizli kültürüne ve ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Denizli Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Odabaşoğlu ise, Türk el sanatlarının Anadolu coğrafyasına ait binlerce yıllık bir kültürel miras ve toplumu geçmişe bağlayan köprülerden biri olduğunu ifade etti.

DTO Yönetim Kurulu Üyesi Melek Sözkesen de el sanatlarının 4 bin yıllık tekstil geçmişi olan Denizli için ayrıca önem taşıdığını, el sanatlarının zanaatkârın ruhunu yansıttığına belirtti.

PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yaren de kültürel miraslardan biri olan el sanatlarının, gelecek nesillere aktarılması konusunda Pamukkale Üniversitesi’nin öncülük ettiği, el sanatlarının Orta Asya’dan Anadolu’ya farklı medeniyetler kuran Türkler için bir kültür mozaiği oluşturduğunu kaydetti.

Bu arada PAÜ Kongre Kültür Sergi Salonu’nda yöresel kıyafetlerden takı tasarımlarına birçok el sanatı ürünün yer aldığı serginin açılışı da yapıldı.

El Sanatları Kongresi 3 gün sürecek. Kongrede, 43 sözel tebliğ, 3 konferans, sözlü sunum yapılacak, karma sergi açılacak ve 4 atölye çalışması gerçekleştirilecek.