Denizli Büyükşehir ve Tavas belediyeleri ile DSİ, açık kömür işletmesi projesinde devre dışı – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli Büyükşehir ve Tavas belediyeleri ile...

Denizli Büyükşehir ve Tavas belediyeleri ile DSİ, açık kömür işletmesi projesinde devre dışı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Eylül 2021 Çarşamba - 17:24Güncelleme: 22 Eylül 2021 Çarşamba - 17:31
Denizli Büyükşehir ve Tavas belediyeleri ile DSİ, açık kömür işletmesi projesinde devre dışı

Denizli’nin Tavas ilçesinde yapılması planlanan Avdan Termik Santrali’ne itiraz eden Denizli Büyükşehir ve Tavas belediyeleri, aynı noktada ÇED süreci başlatılan açık kömür işletmesi projesinin “İnceleme Değerlendirme Komisyonu”na alınmadı. Oluşturulan komisyonda bölgedeki su kaynakları hakkında raporu bulunan DSİ’ye de görev verilmediği ortaya çıktı. Halkı bilgilendirme toplantısı da itirazlar nedeniyle yapılamadı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi de, bölgede 602 hektarlık tarım arazisini etkileyecek projeye ÇED sürecinin durdurulması için itiraz etti.

Hatırlanacağı üzere, Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde 639 hektarlık verimli tarım arazileri üzerine ilk olarak termik santral yapılması planlanmış, bölgedeki 16 yerleşim birimini etkileyeceği öngörülen projenin zeytin sahalarını ve birkaç yüz metre yakınındaki yerleşim alanlarında da tahribata yol açacağı iddia edilmiş, santralden yükselecek zehirli gaz ve partiküllerin Tavas, Gölbaşı, Yaykın ve Ataeymir ovalarındaki tarımsal üretimi bitireceği öne sürülmüş, yer altı su kaynaklarını kirleteceği belirtilmişti.

 

İTİRAZLAR SONUCU PROJE RAFA KALKTI

Denizli’de 36 sivil toplum kuruluşunun, termik santrale karşı Avdan Platformunu oluşturarak mücadele başlatmasının ardından, ÇED süreci başlatılan projenin halk bilgilendirme toplantısında ciddi tartışmalar yaşandı. Bu toplantının ardından 74 üretici dilekçe ile santral projesine itiraz etti. Ayrıca 16 köy muhtarı bildiri yayınlayarak projeye karşı olduklarını duyurdu. ÇED süreci tamamlanan ve bakanlık onayı bekleyen proje AKP’li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve AKP’li Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık’ın da itirazları sonrasında iptal edildi.

BİR YIL SONRA BAŞKA BİR PROJE

Aradan bir yıl geçtikten sonra bu kez aynı bölge için farklı bir firma devreye girdi. Avdan Madencilik firması bölgedeki kömür rezervini Yatağan Termik Santralinde kullanmak üzere ÇED süreci başlattı. Uygulanmak istenen “Açık Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı Projesi”, bölgede 567 hektarlık alanda planlandı. Ayrıca maden alanından çıkarılan malzemenin yığılacağı dekapaj sahası ile birlikte proje büyüklüğünün 602 hektarlık alana çıkacağı kaydedildi. Yılda 2 milyon ton kömür çıkarılması hedeflenirken, bunların 133 kilometre mesafedeki Yatağan’daki termik santrale sevk edileceği gündeme geldi. Bu arada, 26 Ağustos’ta gerçekleştirilen halkı bilgilendirme toplantısında vatandaşlar, firma yetkililerinin ÇED raporunu anlatmasına izin vermedi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ile muhtarlar tarafından tutanak tutularak toplantının yapılamadığı kayda geçirildi.

PROJEYE İTİRAZ EDENLER TOPLANTIYA ÇAĞIRILMADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığında açık kömür sahası işletmesinin ÇED süreci ile ilgili olarak oluşturulan İnceleme Değerlendirme Komisyonuna, daha önceki termik santral projesine iki kez itiraz eden ve yeni projeye de onay vermediği belirtilen Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Tavas Belediyesi dahil edilmedi. Bölgedeki su kaynakları ile ilgili rapor hazırladığı öne sürülen DSİ de komisyon dışında bırakıldı.

Yerel temsilcilerin bulunmadığı komisyon çalışmalarına başlarken, Mimarlar Odası Denizli Şubesi, komisyon oluşumunu “hukuk dışı” olarak nitelendirdi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne ÇED sürecinin iptali için başvuruda bulundu. Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, “Her iki belediyenin ve DSİ’nin komisyona neden alınmadıklarını bilmiyoruz. Bu uygulama ile hukuki zemin ortadan kalktı. Biz de bu gerekçe ile itiraz ettik. Çok ilginç. Belediye başkanları projeye karşı olduklarını açıklamıştı. Bir şekilde karşı karşıya gelmek istemiyorlar sanıyorum. Bizim edindiğimiz bilgi büyükşehir ve Tavas belediye başkanlarının o bölgede termik santral ve açık kömür işletmesi istemedikleri yönünde” ifadelerini kullandı.

,

“DAHA BÜYÜK RİSK VAR”

Son ÇED sürecinin açık kömür işletmeciliği için başlatıldığını söyleyen Alayont, “O bölgedeki açık kömür işletmesi tarımsal faaliyetlerin sona ermesi anlamına geliyor. İnsanların köylerinden taşınmasına neden olacak. Çevre felaketi yaşanacak, su kaynakları kirlenecek. Ayrıca yıllık 2 milyon ton kömürün naklinden bahsediliyor. Bölgede ciddi bir taşımacılık yoğunluğu olacak. Bölge altyapısı buna hazır değil. O bölgenin yakınındaki bir alanda yıllar önce Yenidere Termik Santrali projesi için ÇED olumlu raporu alınmış. İsteseler şu anda faaliyete geçerler. Oraya çok yakın. Kömür ocağı faaliyete geçtikten sonra santralin inşa edilmesi işten bile değil. Asıl endişemiz bu. Avdan Termik Santrali projesi yeniden gündeme gelebilir. Çünkü bölgede ciddi anlamda bir kömür rezervi var” diye konuştu.