Karaca: Denizli-İzmir demiryolu olayı münferit görülmemeli – D20Haber
09.05.2024, Perşembe
15 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. Genel
  4. /
  5. Karaca: Denizli-İzmir demiryolu olayı münferit görülmemeli

Karaca: Denizli-İzmir demiryolu olayı münferit görülmemeli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Ağustos 2018 Çarşamba - 13:24Güncelleme: 1 Ağustos 2018 Çarşamba - 13:24
Karaca: Denizli-İzmir demiryolu olayı münferit görülmemeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Denizli-İzmir demiryolunda yağış sonrası demiryolu hattının altındaki malzemenin boşalmasının “münferit” denilerek geçiştirilmemesini ve gerekli araştırmaların yapılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, makinistlerin fark etmesiyle olası kazanın önüne geçilen İzmir-Denizli demiryolu hattında yaşanan sıkıntının kaynağına bakmak gerektiğini belirterek, aşırı yağış nedeniyle meydana gelen çökmede İzmir-Denizli demiryolunu yapan firmanın ihmalinin olabileceğini öne sürdü.

Demiryollarının yenilenmesi, bakım ve onarımının nasıl ve kimler tarafından yapıldığının bilinmesinin tren facialarının önlenmesinde çok önemli olduğunu kaydeden Karaca, “6461 sayılı kanun gereği yenileme, bakım-onarım çalışmalarının özel kesime yaptırılması esas alınmıştır. Hem TCDD’ye devlet bütçesinden fazla fazla para ödeyeceğiz hem de demiryollarının bakım onarımı gibi en önemli faaliyetini özel şirketlere yaptıracağız, sonra da tren faciaları yaşayacağız” ifadesini kullandı.

Açıklamasında, “Yap-işlet-devret ile zenginleştirilen ve insan hayatını hiçe sayarak daha fazla kar için alt yapı projeleri verilen firmaların sorumlulukları tartışılmalı, bu olay münferit görülmemelidir” diyen Karaca, sözlerine şunları kaydetti:

“Devlet güvencesinde yapılan altyapı ve ulaşım projelerinin maliyet hesabıyla hareket etmesi kontrol edilip denetlenmeli iken AKP, Çorlu tren kazası araştırılsın önergemizi reddetti. Kazalar öngörülemez ama engellenebilir. Çorlu faciasında 25 vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin acısı hala tazeyken, İzmir-Denizli hattından yağış nedeniyle ray altı boşlukların yaşanması hesaplanmalı ve önlem alınmalıydı. Biz, can güvenliğini hiçe sayan projeleri kamu adına kabul eden, destekleyen, onaylayan ve taşeronlar aracılığıyla hatalarını zararlarını örtbas eden yetkilileri adım adım takip ediyoruz.”

Karaca, İzmir-Denizli demiryolu hattında yaşananları yağış ve doğal afetlerle açıklanıp geçiştirmeyeceğini belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ı firmayı açıklamaya, denetim faaliyetlerini gerçekleştirmeye ve benzerlerinin tekrarlanmaması için kamu adına görevini yapmaya davet ettiğini sözlerine ekledi.