Memişoğlu başkanlığındaki Türkiye Ticaret Heyeti Meksika’da – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. Genel
  4. /
  5. Memişoğlu başkanlığındaki Türkiye Ticaret Heyeti Meksika’da

Memişoğlu başkanlığındaki Türkiye Ticaret Heyeti Meksika’da

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Şubat 2024 Perşembe - 13:01Güncelleme: 22 Şubat 2024 Perşembe - 13:02
Memişoğlu başkanlığındaki Türkiye Ticaret Heyeti Meksika’da

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu başkanlığındaki Türkiye Ticaret Heyeti, Meksika’da ihracata yönelik temaslarda bulundu.

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, TİM  ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliklerinin (İTKİB) koordinasyonuyla düzenlenen Meksika ziyaretinde, Türk Heyeti’ne DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu başkanlık etti.  

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesine yönelik konuların ele alındığı programa DENİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Selim Yaymanoğlu da katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Meksika Büyükelçisi İlhan Kemal Tuğ, Meksika’da yerleşik farklı kurum ve kuruluşların başkanları ile dış ticaret firması temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Memişoğlu, Meksika’nın dünyanın en büyük 11. ekonomisi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“İki ülkede gelişen refah ortamının, yeni iş birlikleriyle karşılıklı bir kazanç zemini sunmasının önünde hiçbir engel yok. Türk ihracatçılar olarak, bu duygu ve düşüncelerle buradayız. Rakamlara baktığımızda 2023 yılında Meksika ile dış ticaretimizin yaklaşık 2,5 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştığını görüyoruz. Arzumuz bu rakamdan çok daha yukarısı. Ancak küresel ticaretin daraldığı bir yılda artış kaydetmek yine de dikkate değer bir başarı.”

İhracatta pek çok sektörde fırsatlar olduğunu dile getiren Memişoğlu, “İlaç ve kimyadan tekstile, plastikten seramiğe, topraktan cama farklı sektörlerdeki fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl 1.900 firmamız Meksika’ya ihracat yaptı. Uzak olarak nitelendirilen bir pazar için çok ciddi bir sayı. İhracatçı firma sayımızın önümüzdeki dönemde daha da artacağına inanıyoruz. Elbette karşılıklı ticaretin gelişmesi için serbest ticaret anlaşmaları (STA) büyük önem arz ediyor.Türkiye ve Meksika arasındaki STA müzakereleri uzun yıllardır devam ediyor. Ticaret Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde STA sürecinin hızlanması yönündeki beklentilerimizi iletiyoruz. Türkiye-Meksika serbest ticaret anlaşması çalışmalarının yakın dönemde hız kazanmasını arzu ediyoruz” dedi.

Bu arada, Türk delegasyonu, Türkiye Cumhuriyeti Meksika Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, gerçekleştirilen görüşmeler, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ortak hedeflere dair değerlendirmelerde bulundu.

Ayrıca CANACO CDMX (Meksiko Ulusal Ticaret, Hizmet ve Turizm Odası) Başkanı José de Jesús Rodríguez Cárdenas’ı makamında ziyaret edilerek, ikili iş birliği fırsatları ve dış ticaret imkanları değerlendirildi.