Kazakistan Büyükelçisine Denizli ve Denizli Ticaret Odası hakkında bilgi veren DTO Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli’nin, tekstilin anavatanı olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin ihraç ettiği havlunun yüzde 70’i ile bornozun yüzde 63’ünün Denizli’de üretildiğini, Denizli’nin aynı zamanda tarım merkezi olduğunu, kuruyemiş sektöründeki yatırımlarıyla bölgesinde dikkat çektiğini, Türkiye’de doğaltaş rezervinde ikinci sırada yer aldığını, mermer ve traverteniyle Amerika’dan Avustralya’ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
Denizli’nin hem sektörel dağılımı hem de altyapı ve ulaşım olanaklarıyla yatırım için son derece önemli bir yer olduğunu anlatan Erdoğan, “Yabancı sermayeli şirket sayımız, şu an 169. Bu şirketlerin %40’ı, Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığıyla kuruldu. Şehrimizdeki iş insanları, yabancılarla iş birliği ve ortaklık yapma konusunda önemli bir birikim ile kültüre sahiptir” dedi.
ERDOĞAN: DENİZLİ’NİN EN FAZLA İTHALATI KAZAKİSTAN’DAN
Denizli’nin en fazla ithalatını Kazakistan’dan gerçekleştirdiğine işaret eden Erdoğan, “Şehrimiz, Kazakistan’dan 315 milyon 92 bin 463 dolarlık ithalat yapmaktadır. Bu da toplam ithalatının yüzde 22’lik kısmını oluşturmaktadır” diye konuştu. İ
SAPARBEKULY: KAZAKİSTAN İLE TÜRKİYE TİCARET HACMİ, 3.2 MİLYAR DOLAR
Türkiye’deki iş adamlarının Kazakistan’ı tanımaları ve yeni ticari iş birliklerine aracı olmak için Denizli’ye geldiklerini ifade eden Büyükelçi Saparbekuly ise, “Çok uzun zaman birbirimizden uzak kalmışız ancak, son 30 yılda kardeşliğimizi pekiştirmeye çalışıyoruz. Kazakistan ile Türkiye, birbirini stratejik ortak olarak görüyor. Ticaret hacmimiz, geçen yıl 3,2 milyar dolara ulaştı. Dinimiz, tarihimiz, örf ve adetlerimiz bir. Önemli olan bunu ticarete de yansıtabilmek” ifadelerini kullandı.
KAZAKİSTAN’IN İHRACATININ %15’İ DENİZLİ’YE
Denizli’nin Kazakistan’dan en çok ithalat yapan şehir olduğunu da dile getiren Büyükelçi Saparbekuly, “Bizim neredeyse ihracatımızın yüzde 15’i Denizli’ye. Bu da güzel bir durum. Tekstilde, Kazakistan önemli bir bölge. Kazakistan ile Türkiye arasında kültürel, beşerî ve eğitim alanında iş birliği var. Ama daha çok çalışmamız gerekiyor. Kazakistan Devleti olarak kendi kardeş yatırımcılarımız ülkemize gelsin istiyoruz. Biz, her türlü desteği sağlamaya da hazırız” dedi.
Büyükelçi Saparbekuly’e, ziyaretinde Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği (AYSİAD) Başkanı Mahmut Catlık ve derneğin yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.
DENİZLİ HOROZU HEDİYE ETTİ
Görüşmenin sonunda Büyükelçi Saparbekuly, Başkan Erdoğan’a ziyaretin anısına Nursultan Nazarbayev’i anlatan kitaplar; Başkan Erdoğan ise Saparbekuly ile EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren’e, “Denizli horozu” figürü hediye etti.