Erdoğan: Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yeni çeşitler eklemeliyiz – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Erdoğan: Tıbbi ve aromatik bitki üretimine...

Erdoğan: Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yeni çeşitler eklemeliyiz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Eylül 2020 Perşembe - 17:39Güncelleme: 17 Eylül 2020 Perşembe - 17:40
Erdoğan: Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yeni çeşitler eklemeliyiz

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, mevcut bitkilere yenilerinin de eklenerek, tıbbi ve aromatik bitki üretiminde Denizli’nin söz sahibi olabileceğini belirtti.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Pamukkale Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üreticiler Birliği Kurucusu ve Fahri Başkanı Hüseyin Akkaya ile lavanta üreticilerini Gözler'deki tarlalarında ziyaret etti, üretim faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı.

Erdoğan’a ziyaretinden dolayı teşekkür eden Akkay, lavanta üretim sahası ve üretici sayısının hızla arttığını, kısa zamanda Denizli’nin önemli gelir kaynaklarından biri olacağını, 15 Eylül itibariyle lavanta hasadını yaptıklarını ve yağını çıkardıklarını söyledi.

ERDOĞAN: ALIN TERİ KATMA DEĞERLİ ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

Erdoğan ise, üreticilerin alın terinin ülke ekonomisine katkı sağlayan katma değerli bir ürün haline getirildiğini görmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, Denizli’nin tarımsal alanda kabuğunu kıracak yeni yöntemler bulup geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan şunları söyledi:

“Ülkemizde üretilen kekiğin %87,6'sı, Denizli'mizden. Ülkemizde yetiştirilen 17 bin 965 ton kekiğin 15 bin 729 tonu bizden. Türkiye’nin bir numaralı kekik üreticisiyiz. Denizli, 90 bin 97 tonla şaraplık üzüm üretiminde de birinci. Sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminde ise 185 bin 524 tonla Manisa'dan sonra ikinci. 2 bin 167 tonluk anason üretimiyle ülkemizde üçüncü. 157 tonluk adaçayı üretimiyle ikinci. 5 bin 66 ton haşhaş üretimiyle üçüncü sırada.

Bu işe ilk başladığımız 2015’te, Denizli’mizde lavanta ekim alanı yok denecek kadar azdı. 5 yılda 5 kat artarak, 1000 dekara kadar çıktı. Önümüzdeki yıllarda 50 bin dekara kadar da çıkarmayı hedefledik. Giderek artan lavantayla tarlalarımızda çok güzel bir görsel şölen de oluştu, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gördü, görüyor. Dünyada en fazla ticareti yapılan uçucu yağ kaynakları arasında yer alan lavanta, dikiminden sonra 15 yıl ürün veriyor. Dekarından 4-12 litre uçucu yağ elde ediliyor. Parfüm, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan lavanta, uykusuzluğa, ağrılara ve romatizmaya olumlu etkisinden dolayı da talep görüyor.

Ayrıca, çok farklı alanlarda da değerlendiriliyor. DTO Meclis Üyemiz Mehmet Hulusi Ay, lavantalı gazoz üretti. Çok ilgi gördüğünü söylüyor, neredeyse siparişlere yetişemiyor. Turistik tesisler en büyük alıcısı konumunda. Haziranda, Pamukkale Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Yetiştiriciler Birliğinin öncülüğünde Halk Eğitim Merkezimiz tarafından gerçekleştirilen eğitimi tamamlayan 80 girişimcimize, kurdukları lavanta bahçeleri ile turizme hizmet etmek üzere sertifikalarını dağıtmıştık. Bu yöndeki çabalarımız sürecek. Denizli’miz, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesiyle, mevcut bitkilerine yenilerini de ekleyerek, tıbbi ve aromatik bitkilerde, ülkede daha çok söz sahibi olmalı.”