Veteriner Hekimleri Odası’ndan beyin göçü açıklaması – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. Veteriner Hekimleri Odası’ndan beyin göçü açıklaması

Veteriner Hekimleri Odası’ndan beyin göçü açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Mart 2019 Perşembe - 17:07Güncelleme: 28 Mart 2019 Perşembe - 17:08
Veteriner Hekimleri Odası’ndan beyin göçü açıklaması

Denizli Veteriner Hekimleri Odası’ndan yapılan açıklamada, “Ekonominin dibe vurduğu, yükselmediği bir ülke, refah seviyesinin yüksek, eğitime orantılı gelir elde edilen gelişmiş ülkelere eğitimli, donanımlı, hazır yetişmiş gençlerini kaptırmaya mahkumdur” denildi.

Denizli Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu açıklamasında, iyi eğitim görmüş, nitelikli, yetenekli bireylerin, yetiştiği ülkeden gelişmiş bir ülkeye verimli olduğu dönemde araştırmak, bilimsel çalışmalar yapmak, üretime katkıda bulunmak için gitmesinin kaybedilmiş gelecek anlamına geldiği vurgulandı.

“DEĞERLİ BEYİNLERİ KAYBEDİYORUZ”

“Sınırlı kaynaklarımızla yetiştirdiğimiz değerli beyinleri kaybederken, gelişmekte olan güzel yurdumuzun beyin göçü ile gelişmesi yavaşlamakta, gittiği ülkelerin gelişmesi ise hızlanmaktadır” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Ülkelerin geleceğe dair planları yoksa ya da var olan planları endişe uyandırıyorsa beyin göçü kaçınılmaz olur.
Her platformda ‘dünya bizi kıskanıyor’ sloganlarıyla söylemlerin yapıldığı güzel ülkemizi değerlendirirken şu soruları sormak gerekli:

1-Dünyanın her ülkesine satabildiğimiz herhangi bir ürün var mı?
2-En iyi üniversiteler arasında kaç üniversitemiz var?
3-En popüler 100 marka içinde kaç markamız var?
4- Beyin göçü mü alıyoruz yoksa beyin göçü mü veriyoruz?

Bu dört soruyu dahi cevapladığımızda ülkemizin durumu ortadadır. Geçtiğimiz yıllarda sadece burs kazanabilen ya da maddi imkanı olanlar yurt dışında eğitim alırken ülkedeki siyasi durum, düşük ücret politikası, vergi oranlarının yüksekliği, gelecek endişesi, üniversite mezunlarının iş bulamaması, kayırmacılık, liyakatsizlik, fikrin, donanımlı olmanın işe yaramaması düşünceleriyle fırsatını bulan gençlerimiz lise, hatta ortaokul seviyesinde yurt dışında eğitimin yollarını aramaktadır.

BEYİN GÖÇÜNÜ HIZLANDIRAN NEDENLER

Siyasi alandaki dengesizlik, iş hayatına siyasetin müdahil olmasının yanı sıra iyi eğitim almış bireylerin çalışma hayatında düşük ücretler alması beyin göçünü hızlandıran faktörler arasındadır.

Ekonominin dibe vurduğu, yükselmediği bir ülke, refah seviyesinin yüksek, eğitime orantılı gelir elde edilen gelişmiş ülkelere eğitimli, donanımlı, hazır yetişmiş gençlerini kaptırmaya mahkumdur.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı Uluslararası Göç İstatistikleri raporuna göre, 2017’de Türkiye’den göç eden kişi sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 42,5 artış göstererek 253 bin 640 olmuştur.

"BEYİN GÖÇÜ KALİFİYE EMEĞİN GÖÇÜDÜR"

Beyin göçü kalifiye emeğin göçüdür, eğitimin göçüdür. Eğitimli insanlar bir ülkenin demokrasi, insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi kavramlarının taşıyıcısıdır. Bu göç bizim için ekonomik, kültürel ve sosyal bir kayıptır. Bu kayıplar ülkemizi geriletecektir.

Bilimden, sanattan yoksun ve sürekli değişen, bir türlü dikiş tutmayan eğitim sisteminin içinde deneme tahtasına dönüşmüş nesiller yetiştiriyoruz. Dinamik, gelişme imkanı olan genç nesilleri kökleriyle sağlam bağlar kurarak yetiştirmeliyiz.

Beyin göçü, gönderen ülke için ciddi sıkıntı yaratan bir durumdur. Normalde devletler bunu önlemek için tedbirler alırlar. Ama şu anda ülkece bunu önlemeye dair bir önlem alındığı söylenemez.”