Özel okullar, velilerden ek KDV talep ediyor – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Özel okullar, velilerden ek KDV talep...

Özel okullar, velilerden ek KDV talep ediyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Aralık 2023 Pazar - 13:02Güncelleme: 17 Aralık 2023 Pazar - 13:02
Özel okullar, velilerden ek KDV talep ediyor

Yeni vergi düzenlemesiyle KDV oranının yüzde 8’den 10’a çıkarılmasını fırsat bilen bazı özel okulların velilerden ek yüzde 2 oranında ödeme talebinde bulunduğu bildirilirken, uzmanlar “talep yasal değil, ödeme yapmayın” uyarısında bulunuyor.

10 Temmuz 2023'te yapılan yeni vergi düzenlemesiyle yüzde 8'e tabi olan mal ve hizmetlerin KDV oranı yüzde 10'a yükseltildi.

Sabah gazetesinin haberine göre, KDV’deki yüzde 2’lik artış oranını özel okullar velilerden almanın peşine düştü. Son günlerde özel okullar, çocuklarını erken kayıt döneminde kaydettirip yıllık ücretini peşin ödeyen velilerden eğitim, yemek ve servis ücretleri için yüzde 2'lik KDV farkını talep etmeye başladı.

Velilere mesajlar gönderilerek, yıl sonuna kadar farkın yatırılması isteniyor. Okulla ters düşmek istemeyen bazı veliler de istemese de farkı ödemeye başladı.

AVUKAT GÜLLÜ: BÖYLE BİR HAKLARI YOK

Tüketici Konfederasyonu Başkanvekili Av. İbrahim Güllü, özel okulların kesinlikle böyle bir fark istemeye hakkı olmadığını savundu. Kayıt yapılırken sözleşmede belirlenen maddelerin zaman içinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğinin altını çizen Güllü, şunları kaydetti:

"Sözleşmede fiyat belirlendiği zaman KDV'siyle belirlenir. Tüketicinin lehine değişiklikler yapılabilir fakat aleyhine kesinlikle değişiklikler yapılamaz. KDV farkı istenemez. Bu Tüketici Kanunu'na aykırı. Sözleşmeye 'KDV artarsa fark alınacaktır' gibi bir madde de ekleyemez. Tüketici Kanunu kapsamında bu 'haksız şart' olarak kabul edilir.

Velilerin mağduriyetlerine yönelik Yargıtay'ın verdiği kararlar mevcut. Kayıt silme ve okulun veliye dava açması gibi durumlarla karşı karşıya kalan veliler en kısa süre içinde eğitim hizmetini veren kurum hakkında 'Satıştan kaçınma' durumu söz konusu olduğu için bu konuda mahkemeye başvurarak tedbir kararı alabilir.

Veliler okullara yaptığı ödemelere ait tüm dekontları saklasın. Borçlar Kanunu'nun 125. maddesine göre 10 yıllık zaman aşımı var. Çocuğunuz okuldan mezun olduktan sonra bile fazla ödenmiş olan miktarın 66 bin TL'ye kadar olanları Tüketici Hakem Heyeti'ne, 66 bin TL üstü için Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak talep edebilirler."

TÖDER BAŞKANI: TAKSİTLİ ÖDEMEDE ALINIR

TÜM Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel ise, "Taksitli ödeme yapanlardan bu fark alınabilir. Taksitli ödeme yapanlar için de KDV'nin artırıldığı aydan sonra kesilen faturalara işlenir. KDV pandemide yüzde 1'e düştüğü zaman özel okullar iade yaptı. Temmuz ayında yüzde 8'den 10'a çıktı. KDV düştüğü zaman iade edilir, yükseldiği zaman da alınır. Taksitli ödeme yapanlardan fark alınabilir, erken kayıt yaptırıp nakit ödeme yapan velilerden KDV farkı alınamaz" dedi.