Dentaş’tan otizmli çocuklar için özel eğitim merkezi – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. Dentaş’tan otizmli çocuklar için özel eğitim...

Dentaş’tan otizmli çocuklar için özel eğitim merkezi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Şubat 2018 Pazartesi - 17:01Güncelleme: 5 Şubat 2018 Pazartesi - 17:47
Dentaş’tan otizmli çocuklar için özel eğitim merkezi

Denizli’nin köklü firmalarından olan ve Abalıoğlu Holding bünyesinde üretim yapan Dentaş Kağıt Sanayi’den eğitime çok özel bir halka daha. Şirketin yaptırdığı Dentaş Otistik Çocuklar Eğitim Uygulama Merkezi (DOÇEM) düzenlenen törenle açıldı.

Dentaş’ın otistik çocukların eğitimi için Merkezefendi’nin Adalet Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nde yaptırdığı DOÇEM’in açılış törenine Vali Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali Değirmenci, Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, hayırseverler Ali Abalıoğlu ve İsmet Abalıoğlu, AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, İl Jandarma Komutanı Albay Metin Düz, sanayici ve işadamları katıldı.

Hayırsever Abalıoğlu Ailesi ve yöneticilerinin davetlileri tek tek karşıladığı açılış töreni, eğitim kurumu bahçesinde verilen kokteyl ve müzik dinletisiyle başladı. Otistik çocuklardan oluşan mehter takımı da mini bir konser verdi. Bu arada DEÇEM’i yaptıran, daha önce de eğitim kurumları kazandıran Dentaş’ın 1972 yılından bugüne olan süreci sinevizyon sunumuyla aktarıldı.

ABD VE MÜTTEFİKLERİNE ELEŞTİRİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kürsüye gelen Abaloğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, sözlerine Suriye’de terör örgütlerine lojistik destek sağlayan ABD ve müttefiklerini kınayarak başladı.

Eğitime verdikleri önemi de dile getiren Abalıoğlu, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli kriterin eğitim olduğunu, ancak Türkiye’nin eğitimde uluslararası düzeyde gerilerde bulunduğunu, üniversitelerin bilimsel yayınlarda az gelişmiş ülkeler seviyesinde kaldığını, çocukları ve gençleri bu olumsuzluktan kurtarmak için daha fazla yatırım yapılması gerektiğini, onlara bırakılabilecek en güzel mirasın da eğitim olacağını söyledi.

BİR ELEŞTİRİ DE ÇAM AĞAÇLARINI SÖKENLERE

DOÇEM’in arka bölümünde 11 yaşında çam ağaçlarının spor tesisi yapılmak için sökülmesini de eleştiren Abalıoğlu, “At, köpek gibi hayvanlarla zaman geçirmek, yüzme havuzları ve ağaçlarla kaplı yeşil alanlar otistik çocuklar için çok önemli. Onların sakinleşebilmesi için buralara ihtiyaç var. Ama arka tarafta DOÇEV’in diktiği ve 11 yaşına gelen çam ağaçları sökülüp, ‘başka yere dikilecek’ diye götürüldü. Götürüldükleri yerde de kurudu” dedi.

BAHTİYAR: BU KURUMLAR HAYALİMİZDİ GERÇEK OLDU

Özel Çocukları Koruma Derneği Başkanı Ayten Bahtiyar da Denizli’de özel eğitim kurumları anlamında yıllar önce çekilen sıkıntıyı kendi yaşadıklarını anlatarak örneklendirdi. Bahtiyar, “Kızım otizmli ve hiçbir okula kabul edilmedi. Daha sonra bir okulun kömürlüğü sınıfa dönüştürülerek eğitime başlandı. Bugün hizmete açılan kurumlar hep hayalimizdi ve bu hayallerimiz gerçek oldu. Bu eğitim kurumu çocuklarımızın beyaz sarayı” ifadelerini kullandı.

OĞUZ: 22 ÖZEL OKULDA EĞİTİM VERİLİYOR

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Denizli’nin özel eğitim kurumları bakımından şanslı illerden olduğunu, 22 özel eğitim kurumunda bin 644 öğrenciye eğitim verildiğini, açılışı yapılan DOÇEM’in de 9 öğretmenle 125 öğrenciye eğitim olanağı sunduğunu, engelli çocuklara daha iyi eğitim için neler yapılabilir onun araştırması ve çalışması içinde olduklarını belirtti.

KARAHAN: ANNELERİN YÜKÜ HAFİFLİYOR

Vali Hasan Karahan, Denizli’nin eğitimde iyi bir yerde olduğunu ve daha iyi yerlerde olması için gayret gösterildiğini, mükemmelin peşine düşüp onu yakalamanın çabası içinde bulunduklarını kaydetti. Otistik çocukların annelerinin çektiği sıkıntılara da değinen Karahan, “Özel eğitim çok önemli. Hükümetimiz, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarımız bu konuda çaba harcıyor. Annelerin yükünün ne kadar ağır olduğunun farkındayız. Bu eğitim kurumlarıyla annelerin yükü biraz hafifliyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ali Abalıoğlu ve İsmet Abalıoğlu’na plaket veren Vali Hasan Karahan, hayırseverlerle birlikte DOÇEM’in açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrası eğitim kurumunu gezen Karahan, yetkililerden bilgi aldı.

 

DOÇEM HAKKINDA

DOÇEM, ülkemize önemli katma değer sağlayan ve sağlayacak olan en önemli projelerden biri olarak 2014 yılında hayata geçirildi. 10 bin 3 metrekare alana inşa edilen 120 öğrenci kapasiteli Dentaş Özel Eğitim Uygulama Merkezi, öğrencilerin eğitim süreçlerine, özel sağlık detaylarına ve sosyal imkanlarına öncelik verilerek Türkiye’nin önde gelen mimarlarından Cengiz Bektaş tarafından detaylı bir şekilde tasarlandı.

101 personel ile eğitim veren Dentaş Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nde; 200 kişilik toplantı odası, 200 kişilik yemekhane, 37 bireysel eğitim sınıfı, 9 grup eğitim odası, 1 oyun odası, 1 çocuk bakım odası, 1 aile eğitim odası, 1 uyku odası, 11 grup eğitim odası (atölyeler), 2 materyal odası, 10 ortak bireysel eğitim odası, 1 karanlık oda, 1 duyu bütünleme odası, 1 günlük beceri odası, 1 dil terapi odası, 1 çok amaçlı salon (drama salonu), 1 kütüphane, 1 revir, 6 iş atölyesi, 1 masa tenisi salonu, 1 jimnastik salonu, 1 kondisyon adası , 1 soyunma odası ve ek bir çok fonksiyonel oda yer alıyor.