1 bebekte 6 bin bez kullanılıyor ve 1’inin yok olması için 500 yıl gerekiyor – D20Haber
05.05.2024, Pazar
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. EĞİTİM
  6. /
  7. 1 bebekte 6 bin bez kullanılıyor...

1 bebekte 6 bin bez kullanılıyor ve 1’inin yok olması için 500 yıl gerekiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Mart 2018 Perşembe - 15:59Güncelleme: 29 Mart 2018 Perşembe - 15:59
1 bebekte 6 bin bez kullanılıyor ve 1’inin yok olması için 500 yıl gerekiyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Tekstil Mühendisliğ bir bebekte kullanılıp atılan 6 bin bez kullanıldığını ve bunun karşılığının 2 ton olduğunu belirterek, bebek bezlerinin yarattığı çevre kirliliğinin boyutuna dikkati çekti. Bu alanda yüksek lisans çalışması yapan Esra Oktay Gündüz ise, bebek bezlerinin doğada yok olması için 200 ile 500 yıl geçmesi gerektiğini ifade etti.

PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Palamutçu, yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye’de yüksek miktarda kullanılan bebek bezlerinin çevreye büyük zarar verdiğini belirtti. Bir bebeğin dünyaya geldiği günden tuvalet eğitimini tamamladığı döneme kadar ortalama 6 bin bez kullanıldığını ve bunların oluşturduğu atık miktarının 2 tonu bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Palamutçu, bu rakamın tüm dünyadaki bebek nüfusuna oranlandığında ortaya çıkan çevre kirliliğinin çok daha iyi anlaşılacağını belirtti.

“YIKANILABİLİR BEBEK BEZİ KULLANILMALI”

Tek kullanımlık bebek bezlerinin geri dönüşüm olanaklarının yapılandırılması ve yeni nesil yıkanabilir bezlerin kullanılmasının önemine değinen Prof. Dr. Palamutçu, bu konuda tüketicinin bilinçlendirilmesi ve çevreye olan duyarlılığın artırılması gerektiğini ifade etti. “En kaliteli bebek bezi en pahalı olan değil, beklentiyi karşılayacak şekilde en iyi tasarlanmış olan bebek bezidir” diyen Prof. Dr. Palamutçu, şuyle konuştu:

“Bebek bezleri, yaklaşık 13-14 farklı bileşenden oluşan kompleks bir üründür. Örneğin ‘engineered designed diaper’ dediğimiz iyi tasarlanmış bebek bezlerinde, mühendislik çalışmaları yardımıyla dolgu maddelerinden daha az miktarda kullanarak, beklenen performanstan ödün vermeden ihtiyaç olduğu kadar emicilik sağlayabilirsiniz. Gereksiz hammadde ile doldurup israfın ve çevresel atığın çoğalmasındansa, doğru ve iyi tasarlanmış bebek bezleri ile çevresel atık oranının azaltılması mümkün. Bezlerin atık yönetiminde, yerel yönetimlerin de destek verebileceği proje çalışmaları ile çevresel geri dönüşüme girmesi sağlanmalıdır. Bilinçli anne ve baba, bilinçli tüketici, çevre bilinci yüksek toplumlar olmak için geri dönüşüm olanakları yapılandırılmalı ve yeni nesil yıkanabilir bebek bezi kullanılmalı.”

GERİ DÖNÜŞÜMDE KULLANILIYOR

Prof. Dr. Sema Palamutçu’nun danışmanlığında “Bebek Bezlerinin Özellikleri ve Performans Değerlendirmeleri” alanında Yüksek Lisans çalışması yapan Esra Oktay Gündüz ise, Türkiye’de bu noktada bir geri dönüşüm çalışmasının yapılmadığını ve bebek bezlerinin verdiği zararın büyük olduğunu vurguladı. Kullanılmış bebek bezlerinin doğada yok olmaları için 200 ile 500 yıl aralığında uzun süreler geçmesi gerektiğine dikkati çeken Gündüz, bazı ülkelerde kullanılmış bebek bezi, kadın pedi, yetişkin bezi gibi hijyenik ürünlerin geri dönüşüm firmaları tarafından toplanıp dezenfekte edildiğini, çeşitli işlemlerden geçirilerek plastik çöp kutuları, karton, kompozit malzemeler gibi kullanışlı ürünlere dönüştürüldüğünü söyledi.