Denizli’nin Beyağaç ilçesindeki doğa harikası Kartal Gölü, bir kez daha define avcılarının hedefi oldu. Efsaneye inanıp som altından yapılmış çift başlı kartal heykeli bulma hayaline kapılanlar, gölün suyunu boşaltıp kazı yaptı.
Kartal Gölü… Anıt Orman’ın çevrelediği zengin bitki florası ile dikkati çeken ve görenleri büyüleyen bir doğa harikası. Ancak, bu güzellik zaman zaman define avcıları tarafından tahrip ediliyor. Geçmişte kepçeyle kazı yapacak kadar gözü dönen defineciler, yine iş başında. Yapılan tahribatı görenler ise bir grup eğitimci.
Doğal SİT Alanı’ndaki Anıt Ormanı gezen Gönen Öğretmen Okulu mezunları, Sandras Dağı eteğindeki Kartal Gölü’ne de gitti. Ancak karşılaştıkları manzara onları üzdü. Gölde som altından yapılmış çift başlı kartal heykeli efsanesine inanan defineciler, yine gölün suyunu bir miktar boşaltıp çevresinde yine kazı yapmıştı.
Böylesi bir güzelliği tahrip edilmesine tepki gösteren emekli eğitimciler, taşlarla suyun tahliyesi için açılan kanalı ve kazı yapılan yerleri kapattı. Ardından da “Yetkililer burayı koruyacak önlemleri almalı” çağrısını yaptı.
ÇİT BAŞLI KARTAL EFSANESİ
Efsane Hititler döneminden… Bu bölgede yaşayanlar, kutsal saydığı Kartal Gölü’ne çift başlı kartal heykelini gömdü. Bununla da kalınmayıp, altın eşyalarını da göle bıraktı. Bu efsane kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze dek ulaştı. Bu efsanin gerçek olduğuna inanan defineciler, fırsat buldukça kazı yapıp göle zarar verdi. Hatta kazı için kepçe kullananlar bile oldu.
FOTOĞRAFLAR: ZEKİ AKAKÇA