Uzmanından karaciğer yağlanmasına karşı uyarılar – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Uzmanından karaciğer yağlanmasına karşı uyarılar

Uzmanından karaciğer yağlanmasına karşı uyarılar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 28 Ocak 2020 Salı - 15:23Güncelleme: 28 Ocak 2020 Salı - 15:23
Uzmanından karaciğer yağlanmasına karşı uyarılar

Türkiye’de her 4 kişiden birinde karaciğer yağlanması sorunu görüldüğünü belirten Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sıdıka Zeynep Gök Sargın, sigara ve alkol kullanımından tamamen kaçınılması uyarısında bulundu.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sıdıka Zeynep Gök Sargın, karaciğer yağlanmasının alkolik ve alkolik olmayan (nonalkolik) karaciğer yağlanması olmak üzere ikiye ayrıldığını belirterek, “Nonalkolik yağlı karaciğer hastalıkları; nonalkolik yağlı karaciğer, nonalkolik steatohepatit ve sonuçta siroz ve karaciğer kanseri olarak karşımıza çıkabilir. Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı tanısı için hem sekonder nedenlerin dışlanması hem de günlük alkol tüketiminin erkekler için 30 g ve kadınlar için 20 g limitlerinin aşılmaması gerekir. Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı insülin direnci ile ilişkili olup hepatositlerde %5’den fazla yağ birikimi ile karakterizedir. İnsülin direnci, obezite, Tip 2 diyabet, dislipidemi, sedanter yaşam, düzensiz ve sağlıksız beslenme nonalkolik karaciğer yağlanmasının nedenleridir. Alkol tüketimi, Hepatit C, Wilson hastalığı, uzun süreli açlık, parenteral beslenme, bazı ilaçlar karaciğer yağlanmasının sık görülen sekonder nedenleridir” dedi.

DÖRT KİŞİDEN BİRİNDE KARACİĞER YAĞLANMASI MEVCUT

Türkiye’de her dört kişiden birinde karaciğer yağlanması görüldüğünü dile getiren Sargın, “Bariatrik cerrahiye giden morbid obezlerde karaciğer yağlanması %90’ın üzerindedir. Türkiye'de her 4 bireyden birinde karaciğer yağlanması görülmekle birlikte bunların bir kısmında karaciğerde fonksiyonel veya yapısal bozukluklar da ortaya çıkmaktadır. Karaciğer yağlanması özellikle erken evrelerinde ise kendine özgü bir belirtiye sahip değildir. Genellikle belirti vermez ve hastaların günlük yaşamında herhangi bir sorun yaşamalarına neden olmaz. Fakat hastalık ilerledikçe ve yağlanma düzeyi arttıkça bazı hastalar karnın sağ üst kısmında basınç ve doluluk hissetmeye başlar. Obezite ve diyabet hastalarında kan lipidlerinin ve karaciğer enzimlerinin yükselmesi karaciğer yağlanmasını düşündürür. Hastanın sürekli alkol kullanma alışkanlığı yok ise bu tablo yüksek ihtimalle basit karaciğer yağlanmasıdır. Hepatit B ve C virüslerine yönelik araştırmalar da yapılmalıdır. Karaciğer yağlanmasının kesin tanısı için karaciğer ultrasonografisi, tomografisi, manyetik rezonans (MR) ve gereğinde karaciğer biyopsisi yapılabilir” şeklinde konuştu.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURULMALI

Karaciğer yağlanması tedavisinde öncelikle hayat tarzı değişiklikleri önerdiklerini vurgulayan Uz. Dr. Sargın, “Öncelikle obez hastalara önerimiz; kilo kaybı ve egsersiz olup hastalar sigara ve alkol kullanımından tamamen kaçınmalıdır. Diyabet hastalarında kan şekeri regülasyonu ve hiperlipidemi hastalarında lipit düzeylerinin regülasyonu tedavi için önemlidir. Omega-3 açısından zengin besinlerin tüketimi, kahve tüketimi, Akdeniz tipi beslenme, E vitamini takviyeleri önerilir ve fruktoz içeren hazır gıdalar ve içeceklerden uzak durulması önerilir” ifadelerini kullandı.