Stres, yoğun çalışma, hava kirliliği, katkı maddeleri o hastalığın nedeni – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Stres, yoğun çalışma, hava kirliliği, katkı...

Stres, yoğun çalışma, hava kirliliği, katkı maddeleri o hastalığın nedeni

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Şubat 2019 Perşembe - 14:17Güncelleme: 14 Şubat 2019 Perşembe - 14:17
Stres, yoğun çalışma, hava kirliliği, katkı maddeleri o hastalığın nedeni

Çivril Şehit Hilmi Öz Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Müge Hazıroğlu, stres, yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması, gıdalara eklenen katkı maddeleri gibi etkenlerin alerjik hastalıklara yol açtığını belirtti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Müge Hazıroğlu, günümüzde sık karşılaşılan alerjik hastalıkların yaşam kalitesini düşürdüğünü, bu hastalıkların tanısı ve neden olan faktörlerin belirlenmesinde deri testinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Alerjiyi “vücudun normal insanlarda sorun oluşturmayan bir maddeye karşı aşırı reaksiyon gösterme durumu” olarak açıklayan Dr. Hazıroğlu, “Günümüzde alerjik hastalıklarla karşılaşma yüzdesi giderek artmaktadır. Alerjik rahatsızlıklar gelişmiş ülkelerde daha sık görülmektedir. Stres, yoğun çalışma ortamı, hava kirliliğinin artması, gıdalara eklenen katkı maddeleri gibi etkenlerin alerjilerin görülme sıklığının artmasına yol açtığı bilinmektedir. Alerjiye neden olan etkenin uzaklaştırılması çoğu hastanın şikayetlerini azaltmakta veya geçirmektedir. Bu nedenle alerjik nezle veya alerjik rinit, göz nezlesi ya da alerjik konjiktivit, alerjik astım, ürtiker (kurdeşen), ilaç alerjisi, böcek alerjisi, arı alerjisi, gıda alerjisi, egzama ile atopik dermatit dediğimiz alerjik hastalıkların tanısı ve neden olan faktörlerin belirlenmesi önemlidir” dedi.

Deri testinin belirli bir sayıda alerjenin cilde yerleştirilmesi ve hangisinin reaksiyona neden olacağının gözlenmesi temeline dayanan basit ve acısız bir prosedür olduğunu ifade eden Dr. Hazıroğlu, “Türkçesi deri delme testidir. Deri testindeki reaksiyon alanı ne kadar genişse test edilen maddeye olan alerji gerçekte o denli yüksektir. Pozitif bir reaksiyon sonucu büyük olasılıkla kişinin bu maddeye alerjik olduğunu gösterir” diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Müge Hazıroğlu, Çivril Şehit Hilmi Öz Devlet Hastanesi’nde ot, ağaç, küf, hamam böceği, kedi epiteli alerjilerine bakılabildiği sözlerine ekledi.