Prof. Dr. Nurten Çekal: Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durun – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Prof. Dr. Nurten Çekal: Karbonhidratlı yiyeceklerden...

Prof. Dr. Nurten Çekal: Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durun

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Nisan 2020 Perşembe - 14:13Güncelleme: 30 Nisan 2020 Perşembe - 14:13
Prof. Dr. Nurten Çekal: Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durun

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurten Çekal, coronavirüs süreci ve ramazan ayında sağlıklı beslenebilmek için karbonhidratlı yiyecekler tüketilmemesini önerdi.

Prof. Dr. Nurten Çekal, coronavirüs salgınına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ramazan ayında sağlıklı beslenmek adına sahur ve iftarda neler tüketilmesi gerektiğini anlatan açıklamada bulundu.

“KARBONHİDRATLI YİYECEKLER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIR”

Coronavirüs sürecinde evlerde daha çok vakit geçirilmesinden dolayı boş zamanlarında ekmek, pasta, kurabiye, kek, börek gibi karbonhidrat içeren gıdaları daha çok yapıldığını ve bolca tüketildiğini anımsattı. Bu tür beslenme alışkanlıklarının bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken ve karbonhidratlı yiyeceklerin bağışıklık sistemini zayıflattığını vurgulayan Prof. Dr. Çekal, “Bu dönemde özellikle rafine karbonhidrat içeren beyaz şeker, beyaz un gibi gıdalardan, çok fazla tuzlu ve yağ içeriği çok fazla olan gıdalardan uzak durmamız gerekmektedir. Özellikle sokağa çıkma kısıtlaması bulunan 65 yaş üstü kişilerde, hareketsiz bir yaşamla birlikte, bu tür bir beslenme çeşitli olumsuzluklara neden olabilir” dedi.

“PROTEİN AĞIRLIKLI BESİNLER TÜKETİLMELİ”

Bağışıklık sistemini güçlü tuttuğu iddiası ile satılan karışım ya da diğer bitkisel besinlerin kullanılmasının yarardan çok zarar açabileceğini belirten Prof. Dr. Çekal, peynir, yumurta, domates, biber, yeşil yapraklı sebzeler ile omega-3 yağ asitleri içeren kuruyemişlerin tüketilmesini önerdi.

Yeterli ve dengeli beslenildiğinde oruç tutmanın COVID-19’a karşı bağışıklık sisteminde olumsuzluk yaratmayacağını kaydeden Prof. Dr. Nurten Çekal, “Öncelikle sahuru kesinlikle atlamamalıyız. Sahurda protein içeriği yüksek gıdalar tüketmeliyiz. Menemen gibi yumurtalı sebze yemekleri tüketebiliriz. Yanında yoğurt tüketebiliriz. Sahurda yine hamur işlerinden, açlık hissimizi uyandıracağından dolayı yine çok şekerli gıdalardan uzak durmalıyız. Sahurda çay tüketimini çok önermiyoruz. Bunun yerine taze sıkılmış meyve suyu, şeker ilavesiz komposto, bitki çayı, antioksidan özelliğinden dolayı ev yapımı şalgam suyu ve ayran tüketilebilir. Eğer mutlaka çay içmek istiyorsak, içtiğimiz çay ölçüsünde mutlaka su da tüketmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

SUYU İHMAL ETMEYİN!”

İftarda çok sıcak ve çok soğuk yiyecekleri yemekten kaçınmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çekal, “Çorba içtikten sonra 15-20 dakika beklememiz gerekir. Ana yemeğe geçmeden küçük atıştırmalıklar tüketebilir. Tatlı ve meyveyi iftardan yaklaşık 1 saat sonra tüketmeliyiz ve tatlı olarak özellikle sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Tatlıyı özellikle tarçın ile tüketmek kan şekerimizi dengeleyecektir ve iftar ile sahur arasında bol miktarda su tüketmeliyiz” önerisini yaptı.

Prof. Dr. Çekal, diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik sağlık sorunları yaşayan kişilerin oruç tutma konusunda mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.