Acil anjiyo timi müdahale etti, 2 bin 78 kişi hayata tutundu – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Acil anjiyo timi müdahale etti, 2...

Acil anjiyo timi müdahale etti, 2 bin 78 kişi hayata tutundu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Ekim 2018 Pazartesi - 11:16Güncelleme: 22 Ekim 2018 Pazartesi - 11:17
Acil anjiyo timi müdahale etti, 2 bin 78 kişi hayata tutundu

Denizli Devlet Hastanesi’nde 2013 yılında kurulan ve 7 gün 24 saat görev başında olan “acil anjiyo müdahale timi”, kalp krizi geçiren 2 bin 78 kişiye koroner anjiyografi gerçekleştirerek, hastaların yaşama tutunmaları sağladı.

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mehmet Erkaleli, kardiyoloji kliniğinde bir kardiyoloji uzmanı, 2 hemşire ve bir teknisyen olmak üzere 4 kişiden oluşan acil anjiyo müdahale timinin müdahaleler için her an hazır beklediğini söyledi.

14 BİN 977 HASTAYA ANJİYO

Erkaleli, 26 yataklı kardiyoloji kliniğinde kroner yoğun bakım için de 10 yatak bulunduğunu, 2 anjiyografi ünitesi ve 8 uzman hekim ile 7 gün 24 saat hizmet verildiğini, 2013 yılından bu yana 14 bin 977 hastaya koroner anjiyografi uygulandığını, bu hastalardan 5 bin 414’üne stent takıldığını, acil anjiyo müdahale timinin kalp krizi geçirerek hastaneye gelen 2 bin 78 hastaya dakikalar içinde anjiyografi işlemini yaparak hayata tutunmalarını sağladığını belirtti.

KRİZİN EN TİPİK BELİRTİSİ GÖĞÜS AĞRISI

Kardiyoloji Uz. Dr. Okan Er ise, kardiyoloji servisinde bulunan acil servise gelen kalp krizi vakalarına dakikalar içinde koroner anjiyografi uygulayarak müdahale edebildiklerini söyledi. Kalp krizinin kalbi besleyen koroner damarların ani tıkanması sonucu yaşandığını ve hemen müdahale edilmediği taktirde ölümle sonuçlanabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Acil servise ulaşan kalp krizi geçiren hastalarımıza anjiyografi ünitemizde balon ve stent tedavisi, geçici ve kalıcı kalp pili ile boyun ve böbrek damarlarının anjiyografik işlemlerini yapabiliyoruz. Ayrıca kardiyoloji polikliniklerinde, bay ve bayan ayrı ünitelerde olacak şekilde elektrokardiyogram (EKG), Ekokardiyogram (EKO) ve 2 efor testi cihazı ile koşu testi yaptırabiliyoruz. Yine hastane bünyesinde bulunan 10 ritim holter ve 5 tansiyon holter cihazları ile ritim bozukluğu ve yüksek tansiyon hastalarımıza hizmet verebiliyoruz. Ayrıca özel bir hortum yutturularak yemek borusundan kalbin ve kalbe ait yapıların görüntülendiği transözefageal eko (TEE) tetkikini de kardiyoloji uzmanı arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştiriyoruz.”