Berberoğlu: Kurbanda hastalıklar bölgeden bölgeye taşındı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Berberoğlu: Kurbanda hastalıklar bölgeden bölgeye taşındı

Berberoğlu: Kurbanda hastalıklar bölgeden bölgeye taşındı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Eylül 2018 Pazartesi - 13:37Güncelleme: 3 Eylül 2018 Pazartesi - 13:37
Berberoğlu: Kurbanda hastalıklar bölgeden bölgeye taşındı

Denizli Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Türkay Berberoğlu, Kurban Bayramı’nda yüzbinlerce hayvanın bölge değiştirdiğini, bunun da hastalıkların taşınmasına yol açtığını belirtti.

Denizli VHO Başkanı Türkay Berberoğlu, yazılı açıklamasında, son dönemde gündemde olan ve son İstanbul’da da tespit edilen şarbon hastalığına değindi. Şarbonun “bacillus anthracis” isimli bakterinin sebep olduğu zoonoz karakterli tehlikeli bir hastalık olduğuna dikkat çeken Berberoğlu, şöyle devam etti:

“Çoğunlukla sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanlarda görülmekle beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebilmektedir. Hastalık farklı ülkelerde zaman zaman tespit edilmekte, alınan önlemlerle söndürülmektedir. Ülkemizde de benzer bir tablo yaşanmasına rağmen son günlerde daha yoğun olarak görülmüş ve nedenleri konusunda farklı görüşler ortaya atılmıştır. Bu görüşler bilimsel olarak mümkün olmakla beraber son salgının asıl nedeninin Kurban Bayramı’nda hayvan hareketlerinde yaşanan artış olduğunu düşünmekteyiz. Özellikle Kurban Bayramı öncesinde yüzbinlerce hayvan bölge değiştirmiştir. Bu hayvanlarla birlikte bazı bölgelerde görülen hastalıklar diğer bölgelere de taşınmış olabilir. Diğer taraftan kurban bayramı için yurt dışından getirilen çok sayıdaki hayvanın denetiminin de bu yoğunluk içerisinde aksatılması ve özellikle karantina süresi uygulanmadan hayvanların yurda sokulması da diğer muhtemel etkenler olarak görülmektedir.”

“DENETİMLE RİSK AZALTILABİLİR”

Önlemlerin hızla alınmasını isteyen Berberoğlu, “Hastalık, halk sağlığı açısından tehlikeli olmakla beraber zamanında alınacak önlemler ve veteriner hekim denetiminde yapılacak kesimlerle risk önemli oranda azaltılabilmektedir. Hastalığın çıkmasında ve yayılmasında ihmaller olduğu açık olmakla birlikte, tespit edildikten sonra hızla önlem alınması ve toplum sağlığı açısından oldukça önemli olan bu konuda verilerin bizzat sayın Tarım ve Orman Bakanı tarafından kamuoyuna açıklanması önemlidir. Ancak benzer durumların tekrarlanmaması için tüm tarafların sürekli dile getirdiği önlemlerin derhal alınması artık her zamankinden elzem olmuştur” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMSIZ VETERİNER HEKİMLİK TEŞKİLATI İHTİYAÇ”

Hayvan sağlığının bir hekimlik hizmeti olduğunu kaydeden ve bağımsız bir “veteriner hekimlik teşkilatı” kurulmasını öneren Berberoğlu, sözlerine şunları ilave etti:

“Bu olay tekrar göstermiştir ki bu ülkenin güçlü hızlı hareket edebilen bağımsız bir veteriner hekimlik teşkilatına ihtiyacı vardır. Hayvan sağlığı, hayvan varlığı ve gıda stratejik bir alandır. Bu alanda kilit meslek olan veteriner hekimlikte son zamanlarda yaşatılan dejenerasyon hızla durdurulmalıdır. Hayvan sağlığı hizmeti bir hekimlik hizmetidir., çeşitli adlar altında açılan ve hekimlik yetkilerini kullanan bölümler ile yetersiz öğretim elemanı ve alt yapıyla açılan veteriner fakülteleri derhal kapatılmalıdır. Bakanlık bünyesinde merkez ve taşra teşkilatlarında bulunan ve yıllardır. Hayvan ve toplum sağlığı için fedakarca mücadele eden her kademedeki birikimli veteriner hekimler bu teşkilatın merkezinde olmalıdır.”