Dünya Denizlili bilim insanının buluşunu konuşuyor – D20Haber
28.06.2024, Cuma
25 °C / 39 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Dünya Denizlili bilim insanının buluşunu konuşuyor

Dünya Denizlili bilim insanının buluşunu konuşuyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Haziran 2024 Cumartesi - 15:48Güncelleme: 22 Haziran 2024 Cumartesi - 16:02
Dünya Denizlili bilim insanının buluşunu konuşuyor

Dünya Denizlili bilim insanı Özden Baltekin’i konuşuyor. Baltekin’in de yer aldığı ekip, İngiltere’de 8 milyon Sterlinlik Longitude (Boylam) Ödülü’nü kazandı. Ekibin buluşu uygulanan test ile idrar yolu enfeksiyonlarında, enfeksiyonun bakteri kaynaklı mı olduğunu tespit ediyor ve bakteriye karşı uygulanması gereken doğru antibiyotik tedavisini belirliyor

İsveç’te yaşayan, Bekillili eğitimci Talip Baltekin ve Hülya Baltekin çiftinin oğulları olan Özden Baltekin ile birlikte çalıştığı ekip, tıp dünyasında çığır açacak bir buluşa imza attı. Ekip, geleneksel yöntemlerle 3 günde sonuçlanan idrar yolu enfeksiyonları testinin süresini 45 dakikaya indiren bir testi geliştirdi.

BBC Türkçe’den Aylin Yazan’ın haberine göre, İngiltere’de 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude (Boylam) Ödülü, İsveç’te bir antimikrobiyal direnç testini geliştiren ekibe verildi. Testin mucitlerinden Türk bilim insanı Özden Baltekin de ödülü kazanan ekipte. Ödül, süper mikroplarla mücadelede fark yaratacak bir buluşa verilmek üzere 10 yıldır sahibini bekliyordu.

Test, idrar yolu enfeksiyonlarında, enfeksiyonun bakteri kaynaklı mı olduğunu tespit ediyor ve bakteriye karşı uygulanması gereken doğru antibiyotik tedavisini belirliyor. Böylelikle yanlış ya da gereksiz antibiyotik kullanımı önleniyor.

Mevcut geleneksel yöntemlerle sonuçlar yaklaşık 3 günde çıkanken, bu testle 45 dakikada sonuç alınıyor.

Test, antibiyotik direncine karşı “çığır açıcı nitelikte” görülüyor. 17 kişilik jüri, ödülü kazananı 250’den fazla başvuru arasından seçti.

Testin mucitlerinden girişimci Özden Baltekin, bu konudaki çalışmalarına doktora yapmak üzere gittiği İsveç’in Uppsala Üniversitesi’nde başlamıştı. Araştırmada icat ettikleri tekniği daha sonra kurdukları şirket yoluyla geliştirerek sonunda ödüle uzandılar. Şu an Sysmex Astrego’da Program Yönetim Direktörü olan Baltekin, tekniklerinin çığır açıcı yanının, kullandıkları nanoçipler sayesinde tek bir bakterinin gelişimini gözlemleyebilmeleri olduğunu söylüyor.

Haberin DevamıReklam




Baltekin’in “Herkes bakterilerin sayısını saymaya çalışırken, biz boyunu ölçüyoruz” dediği test, Sysmex Astrego şirketi tarafından Avrupa’da piyasaya sürüldü.

TEST NASIL ÇALIŞIYOR?

Ödülü kazanan test, önce enfeksiyonun bakteri kaynaklı olup olmadığını tespit ediyor, ardından 5 tip antibiyotiğe karşı direncini ölçerek, hastaya verilecek doğru antibiyotiği tespit ediyor. Test cihazında nano-akışkan çipler kullanılıyor.

Testi geliştiren ekip, bu sürecin hızlandırılıp, doğru antibiyotiğin kısa sürede tespit edilmesiyle, gereksiz ya da yanlış antibiyotik kullanımının büyük ölçüde azaltılabileceği görüşünde. Testin bakteri tespiti ve sonrasındaki doğru antibiyotiği belirmedeki doğruluk oranı ise yüzde 90 seviyesinde.

Testin piyasa haklarını elinde tutan Sysmex Astrego şirketi, testi nisan ayında Avrupa’da bazı ülkelerde kullanıma sunduğunu, İngiltere’de de çalışmaların sürdüğünü açıkladı.