Dağlık alanlar ile nadas tarlalarda kendiliğinden yetişen ve şifa deposu olarak bilinen çoban çantası otunun bağının 2 TL’den, kurutulmuş olarak kilogramının 15 TL’den satıldığı ifade edildi.
Kuraklığa ve soğuğa dayanıklılığıyla bilinen çoban çantasında hasat zamanı geldi. kalp şeklindeki meyve keseleri ve küçük çiçekleriyle de tanınan çoban çantası, halk arasında “çıngıraklı ot, kuşkuş otu ve medik” isimleriyle de biliniyor.
BİRÇOK SORUNA İYİ GELİYOR
Vücutta bulunan iltihaplı bölgelerin iyileşmesine katkı sunan çoban otu, sindirim sistemini düzenlediği, regl dönemlerinde ortaya çıkan şiddetli ağrıları azalttığı ifade ediliyor. Tansiyon düşürücü özelliği olan otun, hemoroide iyi geldiği belirtiliyor.
BAĞI 2 TL’DEN SATILIYOR
Çoban otu bitkisini toplayıp kuruttuktan sonra satarak geçimini sağladığını kaydeden Mensur Aydemir, sezon boyunca topladıkları çobançantası otunu bağ yapıp kuruttuklarını, kilo olarak almak isteyenler içinde kuruttuktan sonra çuvallayıp sattıklarını söyledi. Aydemir, “Bu yıl İzmir, İstanbul ve Ankara gibi illerde bulunan aktarlara çoban çantası bağını 2 TL’den, kurutulmuş çoban çantası otunu ise kilogramı 15 TL’den gönderdik. Bu sene çoban çantasının tam zamanı. Hemoroide, kalbe ve çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği için toplayıp, bağ yaptıktan sonra çayını içtiğiniz zaman vücuda faydalı olduğu söyleniyor. Honaz ilçesinin dağlarından ve ovalarından, bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz” dedi.
ÇOBAN ÇANTASI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Bir su bardağı kaynamış suya, 1 tatlı kaşığı çoban çantası bitkisi ekleyin ve 10 dakika demlemeye bırakın. Ardından çayı süzün ve çoban çantası otlarını çıkartın. Uzmanlar, günde 2 fincandan fazla çoban çantası çayı içilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
DENİZLİ (İHA)