Dr. Özcan Özçelik’ten ‘Goca Usta Hayri Dev’ kitabı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  6. /
  7. Dr. Özcan Özçelik’ten ‘Goca Usta Hayri...

Dr. Özcan Özçelik’ten ‘Goca Usta Hayri Dev’ kitabı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 20 Şubat 2019 Çarşamba - 13:58Güncelleme: 20 Şubat 2019 Çarşamba - 13:58
Dr. Özcan Özçelik’ten ‘Goca Usta Hayri Dev’ kitabı

Çameli’de görev yapan Dr Özcan Özçelik, ilçeden Avrupa’ya ve UNESCO’nun kültürel miras taşıyıcılığına uzanan bir yaşamın kahramanı Hayri Dev’in hayatını konu olan “Goca Usta Hayri Dev” isimli kitabını yayınladı.

Mesleği olan tıp doktorluğunun yanı sıra ilçenin sosyal ve kültürel gelişimine katkı koyabilecek aktivitelerin içinde yer alan Dr Özcan Özçelik, yazdığı kitaplara bir yenisini daha ekledi. Daha önce roman türünde “Atlı Sıhhiye”, Hayri Dev’i anlatan “Çam Düdüğünden UNESCO’ya” isimli kitapları ile “Ekim” isimli şiir kitabı yayınlanan Dr Özçelik, bir kez daha Hayri Dev’i kaleme aldı.

Bu kez “Mısat’tan dünyaya açılan bir yaşam hikayesi” diyerek, yerel müziğimizin önemli temsilcisini çocukluğundan ölümüne kadar olan yaşam hikayesini tüm yönleriyle aktardı. 150 sayfalık kitaba da “Goca Usta Hayri Dev” ismini verdi.

Dr Özçelik, Hayri Dev’in kendisinde ayrı bir yeri olduğunu belirterek, “Çameli yöresinin türküleri onunla hayat buldu. Çam düdüğüyle başlayıp, üç telli curayla devam eden, Avrupa’ya uzanan, UNESCO Ödülü ile taçlandırılan bu ustanın hayatını tüm detaylarıyla aktaracak bir eser olsun istedim” dedi.

HAYRİ DEV’İN HAYATINDAN KESİTLER

Çameli’nin Gökçeyaka Mahallesi’nde 1933 yılında doğan Hayri Dev, 13 yaşındayken tanıştığı müzikten hiç kopmadı. Hayatını değiştiren dokunuşu ise Fransız araştırmacı Jerome Cler’dan geldi. Acıpayamlı halk müziği araştırmacısı Talip Özkan aracılığıyla Hayri Dev’e ulaşan Cler, tez konusu olarak seçti cura ve sipsi ustasını. Ardından Fransa, Belçika, Hollanda ve Almanya’da müziğini icra ettiği etkinliklere davet edildi.

Yerel müziğimizin Dev Adamı için Cler öncülüğünde Fransızlar adeta seferber oldu. 15 kişilik bir ekip Çameli’ye geldi ve Hayri Dev’in yaşamından kesitlerin aktarıldığı “Ormanlar Arkası” isimli belgeselin çekimini yaptı.

UNESCO KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI SEÇTİ

Denizlililerin 2000’li yıllarda tanımaya başladığı Hayri Dev, UNESCO’nun da dikkatini çekti. Usta sanatçı, UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen ve Türkiye’nin de taraf olduğu ”Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” olarak değerlendirilerek ödüle layık görüldü.

ÖRNEK KIDEMLİ VATANDAŞ SEÇİLDİ

Derlediği türküler ve kendine has oyunları ile filmlere konu olan Hayri Dev, 2015’te Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin önermesiyle Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) tarafından “Türkiye’nin Örnek Kıdemli Vatandaşı” seçildi.

KONSERVATUVARDA DERS VERDİ

Çameli Halk Eğitimi Merkezi’nin oluşturduğu 10 kişilik grup içinde üç telli cura ve çam düdüğü çalan Dev, 2004’de Ankara’da, 2005’de İstanbul’da Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği Halk Oyunları şölenlerine katıldı. Çameli’de düzenlenen festivallerde yerel sanatçı olarak konserler, Denizli Belediyesi Konservatuarı’nda da dersler verdi