KKKA olmamak için piknikte, tarlada keneye dikkat! – D20Haber
08.05.2024, Çarşamba
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. KKKA olmamak için piknikte, tarlada keneye...

KKKA olmamak için piknikte, tarlada keneye dikkat!

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Haziran 2020 Pazar - 14:44Güncelleme: 14 Haziran 2020 Pazar - 15:11
KKKA olmamak için piknikte, tarlada keneye dikkat!

Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaz mevsimiyle birlikte ülke genelinde yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıda bulundu.

Türkiye, Mart ayından bu yana coronavirüs salgınına kilitlendi. Bu arada, yaz aylarında sıkça görülen KKKA hastalığı da havaların ısınmasıyla birlikte bir kez daha gündeme geldi. Ülke genelinde 480 vaka tespit edilirken, KKKA nedeniyle 15 kişi de hayatını kaybetti.

Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğü resmi sitesinde yer alan yazıda, yaz aylarında yaşanan KKKA problemiyle ilgili bilgilere yer verildi. Yazıda, havaların ısınmasıyla doğada bulunan kene miktarının arttığına dikkat çekilerek, tarım, hayvancılık, ormancılık, piknik ve benzeri faaliyetlerin keneyle temas riskini artırdığı belirtildi.

Kenelerin, kan emerek KKKA hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın hayvanlar ile insanlara bulaşmasına sebebiyet verdiği de kaydedilerek, “Hastalığı taşıyan hayvanlar hastalık belirtisi göstermemesine rağmen, keneler aracılığıyla virüs insanlara bulaşmakta ve bazen ölümle sonuçlanabilen enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ülkemizde 2002 yılından beri görülmekte olup, ilimizin coğrafi olarak göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunması, hastalığın görülme ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı tüm vatandaşlarımızın daha duyarlı olmaları gerekmektedir” denildi.

KENELERDEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kenelerin genellikle yerde bulunduğuna işaret edilerek, kenelerle teması azaltmak için uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşılmaması istendi. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişilerin, “repellent” olarak bilinen böcek kaçırıcı ilaçlarla önleyici tedbir alabileceği,
arazide açık renkli, kolları ve bacakları kapatan kıyafetler tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması, kapalı ayakkabı ya da çizme giyilmesi önerildi.

Araziden eve dönen kişilere, kendilerini ve çocuklarını özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasık gibi kısımlarını kontrol etmeleri uyarısı yapıldı.

KENE ISIRIĞINDA NE YAPILMALI?

Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğünün yazısında, kene ısırığında yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:
-Yapışan keneler, kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak yavaşça çekilip alınmalıdır.
-Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır.

-Vücuttaki kenelerin üzerine alkol, kolonya, gazyağı vb. gibi kimyasal maddeler dökülmemeli, keneler sigara veya ateş kullanılarak uzaklaştırılmamalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır.

-Isırılan yer bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra, tentürdiyot benzeri iyotlu antiseptikler sürülmelidir. Sabunlu su bulunamaması halinde alkol içeren mendiller de kullanılabilmektedir.

-Kene tarafından ısırılan kişinin 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görmesi halinde, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerekmektedir.