Anne adaylarına ‘gebelik diyabetine dikkat’ uyarısı – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. SAĞLIK
  4. /
  5. SAĞLIK
  6. /
  7. Anne adaylarına ‘gebelik diyabetine dikkat’ uyarısı

Anne adaylarına ‘gebelik diyabetine dikkat’ uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Kasım 2017 Perşembe - 17:23Güncelleme: 2 Kasım 2017 Perşembe - 17:23
Anne adaylarına ‘gebelik diyabetine dikkat’ uyarısı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülcan Kayaşen, anne ve bebek sağlığı açısından risk yaratabilen gebelik diyabetinin gebe kadınların yaklaşık yüzde 5’inde görüldüğünü belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülcan Kayaşen, önceden diyabet rahatsızlığı bulunmasa da anne adayında gebelik döneminde kanındaki glikoz seviyesinin yükselmesiyle bu rahatsızlığın ortaya çıktığını, gebelik döneminin 24. ve 28. haftalarında yapılacak şeker yükleme testi ile gebelik şekerinin tespit edilebileceğini söyledi.

Gebelikte şeker yükleme testi yaptırmanın anne ve bebek sağlığı açısından zararlı olup olmadığının anne adayları tarafından en çok merak edilen konuların başında geldiğine dikkat çeken Kayaşen, şunları kaydetti:

“Şeker yükleme testi sırasında vücuda şeker yüklenmesi, sağlıklı bünyelerde hem bebek hem de anne için sakınca teşkil etmez. Çünkü vücutta şeker testi sırasında yüklenen kan şekerini dengeleyen ve kısa sürede normal seviyeye düşüren bir mekanizma vardır. Gebelik şekerinin tanısı için güncel yaklaşım olarak kabul edilen 75 gramlık şeker yükleme testi anne adayına uygulanır. Test sonuçlarında açlık kan şekeri 92 mg/dl, 1. saat kan şekeri 180 ml/dl, 2. saat kan şekeri 153 gr/ml altında ise bu değerler normal olarak kabul edilir. Ancak çıkan sonuçlardan herhangi bir değer yüksek ise anne adayı risk grubundadır. Tanı testi yalnızca risk gruplarına yapıldığında gebelik şekerinin sadece yüzde 50’lik popülasyonuna tanı konulabilir. Diğer yüzde 50’lik bölüm ise göz ardı edilmemelidir. Tanısı konan ve kan şekeri istenilen seviyede takip edilen gebelerde sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum imkanı sağlanabilir. Bu taramanın yaptırılmaması halinde ise tanı koyulamayan yüzde 50’lik kısımdaki anne adayında ve bebekte bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.”

Diyabet sistemik bir hastalık olduğundan ve vücuttaki tüm organları ilgilendirdiğinden anne adayının kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, endokrinoloji uzmanı, beslenme ve diyet uzmanının da bulunduğu multidisipliner bir yaklaşımla yakın takibe alınması gerekir. Unutulmamalıdır ki gebelik şekeri bir sonraki doğumda yüzde 60 oranında tekrarlar. Gebelik şekerlerinde ileriki dönemlerde diyabet olma oranı ise yüzde 26’dır. Gebelik döneminde şeker yükleme testinin atlanmaması gerekmektedir. Çeşitli sebeplerle test yaptırmak istemeyen gebeler ise, risk grubunda olmasalar bile düzenli olarak açlık kan şekeri testini yaptırmaları gerekir.”