“Resim kartpostal”ın öncüsü Pamukkale – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. ÖZGÜN İÇERİK
  4. /
  5. DÜNYA ARŞİVLERİNDE DENİZLİ
  6. /
  7. “Resim kartpostal”ın öncüsü Pamukkale

“Resim kartpostal”ın öncüsü Pamukkale

A- A+
Veli Yunus Ünal / D20HABER
Yayınlanma: 7 Haziran 2020 Pazar - 09:00Güncelleme: 7 Haziran 2020 Pazar - 02:51
“Resim kartpostal”ın öncüsü Pamukkale

Teknolojinin bugünkü kadar ilerlemediği dönemlerde doğum günü, bayram, sıla hasreti ya da düğünlerde insanların sevdiklerine ulaşma biçimiydi resim kartpostalı.

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş olsa da Antonio Schranz, resim kartpostalının öncüsü kabul edilen eserinde, dünyanın eşsiz güzelliği Pamukkale’yi resmetmiştir. İşte o resmin 184 yıllık öyküsü…

Malta’ya yerleşmiş Alman bir ailenin mensubu  olan Antonio Schranz 1801 yılında doğdu. Schranz, manzara ve deniz sanatçısı olarak tanındı. Varlıklı İngilizler tarafından 1823’den 1847’ye kadar ressam olarak istihdam edildi. Schranz, ressam olarak istihdam edildiği bu 24 yılda Ortadoğu ve Mısır’ı 10’dan fazla kez ziyaret etti. Bu ziyaretlerinde Antonio Schranz, bulunduğu bölgenin önemli yerlerini resmetti.

Alman kökenli sanatçının eserleri arasında biri, tarihi açıdan oldukça önemli. Kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından tutulan Schranz, 1836-1837 yılları arasında Denizli’ye gelir. Sanatçı ile onu tutan kişinin ilgisini çeken şey ise antik dönemin en önemli şehirleri arasında olan Hierapolis ile doğanın bir armağanı olan Pamukkale’dir.

Beyaz cennet, Hierapolis Antik Kenti’nin kalıntıları ile Antik Mısır'ın Son Helenistik Kraliçesi Kleopatra’nın dahi methini duyarak geldiği antik havuzu resmeder Schranz. Suluboya tekniğinin kullanıldığı ve gizemli patron için çizilen resim, kimi kaynaklarda resim kartpostalının öncüsü kabul ediliyor.