Laodikya Antik Kenti için UNESCO’ya Dünya Miras Listesi adaylık başvurusu yapılacak – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. KÜLTÜR-SANAT-TURİZM
  4. /
  5. LAODİKYA
  6. /
  7. Laodikya Antik Kenti için UNESCO’ya Dünya...

Laodikya Antik Kenti için UNESCO’ya Dünya Miras Listesi adaylık başvurusu yapılacak

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 18 Ekim 2023 Çarşamba - 07:33Güncelleme: 18 Ekim 2023 Çarşamba - 07:34
Laodikya Antik Kenti için UNESCO’ya Dünya Miras Listesi adaylık başvurusu yapılacak

Denizli’deki antik kent Laodikya, UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer almaya hazırlanıyor. Halen Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Laodikya için “alan yönetim planı” ve “adaylık dosyası” hazırlamak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak çalışma yapılacak.

Denizli’de bulunan ve Antik Çağ’da Anadolu coğrafyasındaki metropol kentler arasında gösterilen, aynı zaman İncil’de adı geçen 7 kiliseden birisine ev sahipliği yapan Laodikya’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması çalışmaları için önemli bir adım atıldı.

 

BÜYÜKŞEHİR VE BAKANLIK ORTAK ÇALIŞMA YAPACAK

İlin kültür ve turizmine katkıda bulunmak, geniş kitlelere tanıtmak, gelecek kuşaklara aktarmaya yönelik çalışmalar yürütmek, Laodikya Antik Kenti’nin kültürel mirasının korunmasına katkı sağlamak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Denizli Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanacak.

“Laodikya Antik Kenti Alan Yönetim Planı” ve “UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası” hazırlanması sürecindeki iş birliği hakkında protokol yapılması için Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a yetki verilmesine ilişkin önerge, Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edildi.

10 YILDIR GEÇİCİ MİRAS LİSTESİ’NDE

Laodikya Antik Kenti, 2013 yılında UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındı. Bu çalışmayla Pamukkale Hierapolis gibi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması hedefleniyor. Bunun için de öncelikle antik kentin geleceğinin planlanması gerekiyor.

50 MİLYON TURİST MİRAS LİSTESİNDEKİ YERLERE GİDİYOR

UNESCO Dünya Miras Listesi için mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikler dikkate alınıyor.

Listede yer almak evrensel ve kültürel değerlerin korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve dünyaya tanıtılması bakımından büyük önem taşıyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan yerleri görmek için dünyada 50 milyon dolayında ziyaretçi kitlesi olduğu ifade ediliyor.

Laodikya’nın başvuru sürecini tamamlanıp, kabul edilmesi halinde Denizli’den listeye giren ikinci yer alacak. Pamukkale Hierapolis, 1988 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.