Prof Dr Çelik: Türkiye’nin tıbbi aromatik bitkilerden geliri 150 milyar dolar olabilir – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Prof Dr Çelik: Türkiye’nin tıbbi aromatik...

Prof Dr Çelik: Türkiye’nin tıbbi aromatik bitkilerden geliri 150 milyar dolar olabilir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ekim 2021 Cuma - 14:15Güncelleme: 8 Ekim 2021 Cuma - 15:08
Prof Dr Çelik: Türkiye’nin tıbbi aromatik bitkilerden geliri 150 milyar dolar olabilir

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Ali Çelik, 4 bini endemik 12 binden fazla bitki çeşidine sahip Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkilerde yıllık gelirinin milyon dolarlar seviyesinde kaldığına işaret ederek, çiftçiye gerekli desteğin verilmesi, akademik destek sağlanması ve doğru işleme yöntemleriyle bu rakamın 150 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini belirtti.

Babadağ ilçesi yakınlarındaki kekik ve lavanta fidanlığında inceleme yapan Prof. Dr. Ali Çelik, Türkiye’de 12 binin üzerinde bitki türü olduğunu, bunların dört bin kadarının ülkeye özgür endemik türler olduğunu ifade etti. Türkiye’nin dünya piyasasında tercih edilen aromatik bitki açısından zengin olduğunu kaydeden Çelik, “İspanya tıbbı aromatik bitkilerden yıllık yaklaşık 35 milyar dolar geliri var. İtalya’nın 12, İran’ın 8 ve Pakistan’ın da 1 milyar dolayında ihracatı var” dedi.

“PAZAR PAYI ARTTIRILMALI”

Türkiye’nin pazar payının milyon dolarlar seviyesinde kaldığı ve bu gelirin arttırılması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Ülkemiz, özellikle origanum grubu kekikler açısından dünya piyasasında önemli bir yere sahiptir. Kıraç alanlarda çok fazla suyun istemediği yerlerde, bunun fizibilitesinin akademisyenler tarafından yapılıp özendirilmesi gerekiyor. Dünya pazarında akademisyenler tarafından içeriklerinin akredite laboratuvarlarda yapılıp barkotlanarak satılması gerekiyor” diye konuştu.

“FİDE DESTEĞİ VERİLMELİ”

Denizli merkez ve ilçelerinde kokuluk yoğun olarak yağlık lavanta dikimi yapıldığına dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu: “Çivril’de geçen sene 250 dönümlük arazide hem kokuluk hem de yağlık lavanta ekimini yaptık. Tavas, Çivril ve Buldan’da fide desteğinde bulunularak lavanta ekiminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.”

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK DESTEĞİ VERİYOR

Kekik ve lavanta fidanlığı sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi Ethem Tümbek ise, kekik ve lavanta üreticilerine ile dikim yapacaklara ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiğini söyledi. 40 yıldır bu işl uğraştığını dile getiren Tümbek, alternatif ürün arayanlar için pazarı açık, üretmesi kolay tıbbı ve aromatik bitkilerin önemli bir seçenek olduğunu aktardı. Tümbek, şöyle konuştu:

DENİZLİ (İHA)