Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre, belirli düzeylerde uyku apnesi tanısı konan kişiler tedavi olmadan sürücü alamıyor, daha önce almış olanlar ise ehliyetini yenileyemiyor.
Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesinde sağlık raporu alınması zorunlu. Sağlık raporunun içeriğinde uyku apnesi sendromunu da yer veriliyor. Dolayısıyla uyku apnesi sendromu olan kişiler sürücü belgesi alamıyor.
“Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında, ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilen kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacaklarına” yer veriliyor.
Ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği, doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği de ifade ediliyor.
“Genellikle üst solunum yolunu içeren hava yollarının tıkanması nedeniyle uyku sırasında solunumun tekrar tekrar kesilip geri başlaması” uyku apnesi olarak adlandırılıyor.
En yaygın türü de obstrüktif uyku apnesidir. Sabahları yorgun uyanma, dikkatsizlik gibi sorunlara neden olabilen uyku apnesi, tedavi edilmediği takdirde felç, kalp krizi ve ölüme yol açabiliyor.
Sürücünün araç kullanırken uyku halinde olması da trafik güvenliğini tehlikeye attığından, ehliyet alınması sırasında sağlık raporunun uyku apnesini de içermesi gerekiyor.