Yazar Kemal Yalçın, “Mübadele Müzesi” için arsasını bağışladı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Yazar Kemal Yalçın, “Mübadele Müzesi” için...

Yazar Kemal Yalçın, “Mübadele Müzesi” için arsasını bağışladı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ekim 2021 Cuma - 12:24Güncelleme: 8 Ekim 2021 Cuma - 15:01
Yazar Kemal Yalçın, “Mübadele Müzesi” için arsasını bağışladı

Denizlili ünlü yazar Kemal Yalçın, önce mübadele yıllarını “Emanet Çeyiz” isimli kitabında anlattı. Şimdi de babasından biras kalan arsayı “Mübadele Müzesi” yapılması için Honaz Belediyesine bağışladı.

Anadolu'daki azınlıklar ve mübadiller üzerine yaptığı araştırma ve kitaplarıyla tanınan Kemal Yalçın, doğduğu Honaz'a 1924 yılında mübadeleyle gelenlerin yaşadıklarını, gelecek kuşaklara aktaracak bir müze kurulması fikriyle ilçe belediyesiyle temas kurdu.

"Emanet Çeyiz" adlı kitabıyla hikayelerini aktardığı mübadiller için müze kurulması çağrısı olumlu yanıt bulan Yalçın, ilçede babasından miras kalan 2 bin 500 metrekarelik araziyi Honaz Belediyesine bağışladı.

Kemal Yalçın, belediyede düzenlenen protokol imza töreninde, kurulacak müzede mübadeleyi yansıtan eşyalar ile fotoğraflar ve etnografik objelerin sergileneceği belirtti. Tarihin değerinin parayla ölçülemeyeceğini ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

"Beni yetiştiren Honaz toprağına kültürel yönden de bir katkım olsun istiyorum. Bu, benim ülkeme olan bir vefa borcumdur. Umarım 3-4 yıl içinde mübadele müzesi kurulacaktır. Oradan buraya gelen 1 kaşık bile değerlidir. Müzede her anıyı sergileyeceğiz. Biz kendi geçmişimizi unutmayacağız. Çünkü tarih bizim için önemlidir. Geçmiş, bugünün önsözüdür. Eğer o yıllarda olup bitenlerimizi yeni nesil anlarsa o zaman geleceklerine daha güzel bakarlar."

Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ise, Kemal Yalçın'ın desteğiyle ilçenin güzel bir müzeye kavuşacağını belirterek kurulacak vakfın müzenin tesisi konusunda hızla çalışmalara başlayacağını dile getirdi.

Kemal Yalçın, mübadele yıllarıyla ilgili uzun süren araştırmalar yapmış, Honaz’dan göç eden Rum ailenin bıraktığı çeyiz sandığını bu çalışmalar sırasında Yunanistan’da bulduğu aileye teslim etmiş ve kitabına da “Emanet Çeyiz” ismini vermişti.

DENİZLİ (AA)