Leblebide Serinhisar-Çorum rekabeti – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Leblebide Serinhisar-Çorum rekabeti

Leblebide Serinhisar-Çorum rekabeti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Ekim 2022 Cumartesi - 12:09Güncelleme: 8 Ekim 2022 Cumartesi - 12:09
Leblebide Serinhisar-Çorum rekabeti

Denizli’nin Serinhisar ve Kütahya’nın Tavşanlı ilçeleri ile Çorum, Türkiye’nin leblebi üretim merkezleri konumunda. Dolayısıyla iller arasında bir rekabet söz konusu. Ancak, Serinhisar ve Tavşanlı’daki imalatçıları kızdıracak yorum Çorum’dan geldi. Leblebi kavuran Yaşar Bodur, Serinhisarlı üreticilerin leblebi yapmayı Çorumlu ustalardan öğrendiğini iddia etti.

Anadolu'da asırlardır tüketilen leblebi, Çorumlu, Denizli ve Kütahyalı ustaların maharetiyle dünyaca tanınan bir sağlık ürünü olma yolunda ilerliyor. Türkiye'de birçok yerde leblebi üretilse de Çorum, Denizli'nin Serinhisar ve Kütahya'nın Tavşanlı ilçelerinin bu alanda coğrafi işaret tescili bulunuyor. Üretim yöntemi konusunda birbirinden küçük farklarla ayrışan üç merkez, kapasitelerini yıldan yıla artırarak yurt içi ve dışına leblebisiyle adından söz ettiriyor.

 

“ÇORUM İLE ANILAN DEĞER HALİNE GELDİ”

Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, kentte 300 yıldır leblebi üretildiğini söyledi. Bu lezzetin zamanla Çorum ile anılan bir değer haline geldiğini dile getiren Özkubat, Çorum leblebisinin 2002 yılında coğrafi işaretle tescillendiğini kaydetti. Çorum leblebisine tadını bölgede yetişen nohudun verdiğini anlatan Özkubat, uzun süren üretim aşamalarının ardından tüketime hazır hale gelen ürünün lezzetiyle diğerlerinden farklılaştığını söyledi. Özkubat, "Türkiye'nin sarı altını leblebi, Çorum'un özelidir, güzelidir. Biz bu şekilde yorumluyoruz" dedi.

“ÇORUMLU USTALARDAN ÖĞRENDİLER”

Çorum'da 64 yıldır leblebi kavuran Yaşar Bodur da Denizli'nin Serinhisar ilçesindeki üreticilerin leblebi yapmayı Çorumlu ustalardan öğrendiğini iddia etti. Bodur, "1972'de askerden geldiğimde Denizli'den vatandaşlar bana nohut getirip denettiler. 'Bu nohut leblebi olur mu?' diye sordular. 1972'den sonra buralara Denizli'den, Tavşanlı'dan gelmiş, çalışmış, sanatı öğrenmiş birileri, bu işi sürdürüyor" ifadesini kullandı.

TEFENLİLİ: ÜRETİMİN %80’İNİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Serinhisar ilçesinin Türkiye leblebi üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştirdiğini savundu. Serinhisarlı üreticilerin Çorum'da satılmak üzere de üretim yaptığını söyleyen Tefenlili, şunları söyledi:

"Çorum bir pazardır, önünden en az 20 il geçiyor. Onun için orada ciddi anlamda bir pazar ve tüketim var. Orada perakende satıldığı için Çorum leblebisi bilinir. Biz de bundan rahatsız değiliz, bilinsin. Çorum leblebisi olması önemli değil, önemli olan sağlıklı bir ürünün satılmasıdır. Biz Serinhisar leblebicisi olarak sağlıklı bir ürün üretiyoruz ve onlara da gönderiyoruz. Onlar da pazarlıyorlar."

“ÇORUM, REKLAMI İYİ YAPIYOR”

Leblebi üreticisi Musa Yılanlı da Serinhisar olarak bugüne kadar işin üretim boyutunda kaldıklarını, fazla reklam yapmadıklarını belirterek "Çorum, reklam boyutunu çok iyi yaptığı için ismen ön plana çıkıyor. Serinhisar kalite, üretim ve dünya pazarına mal gönderme anlamında bu işin merkezi. Dünyada leblebi işiyle uğraşan tüm ülkeler, firmalar bu işin merkezinin Denizli olduğunu biliyor" diye konuştu. (AA)