Her derde deva defne yaprağı ihracatından 7,3 milyon dolarlık gelir – D20Haber
17.05.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Her derde deva defne yaprağı ihracatından...

Her derde deva defne yaprağı ihracatından 7,3 milyon dolarlık gelir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Mayıs 2024 Perşembe - 12:17Güncelleme: 2 Mayıs 2024 Perşembe - 12:17
Her derde deva defne yaprağı ihracatından 7,3 milyon dolarlık gelir

Denizli’den geçen yıl 7,3 milyon dolarlık defne yaprağı ihracatı gerçekleştirildi. Defne yaprağı, sindirim sisteminden kan şekerini düzenlemeye, stres ve anksiyeteye neredeyse her derde deva bir bitki olarak biliniyor.

Akdeniz bitkisi olarak bilinen defne, Denizli’nin ihracatında önemli bir kale oluşturan ürünlerden. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, geçen yıl ilden mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründen 41,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bunun 7,3 milyon dolarını defne yaprağının oluşturduğunu bildirdi.

Denizli’den yapılan defne yaprağı ihracatında ABD, Avusturya, Polonya, İspanya ve Hollanda’nın ilk 5 Pazar olarak sıralandığını kaydeden Memişoğlu, “Denizli’nin defne kokusunun ABD ve Avrupa restoranlarına hızla yayıldığını belirtmek istiyorum. Özellikle bu noktada defne yaprağında 2023 yılında Avusturya’ya yüzde 63 ve Polonya’ya yüzde 56 oranındaki ihracat artışı bu değerlendirmemizi destekliyor” dedi.

HER DERDE DEVA BİR ÜRÜN

Gıda, kozmetik ve tıbbi amaçlı kullanılan defne yaprağı zengin bileşenlerinden dolayı her derde devam olarak biliniyor. En fazla da çay olarak tüketiliyor.

Haberin DevamıReklam




Defne yaprağının sindirim sistemini desteklediği, antimikrobiyal özellikler içerdiği, iltihabı azalttığı, kan şekerini düzenlediği, kolesterol, tansiyon, stres ve anksiyeteye iyi geldiği, hücre hasarını önlemeye destek olduğu, kanserle mücadeleye katkıda bulunduğu ifade ediliyor.

DOĞAL AĞRI KESİCİ

Defne yaprağı, antiinflamatuar ve analjezik özellikleri nedeniyle doğal bir ağrı kesici olarak da biliniyor. İçerdiği uçucu yağlar ve bioaktif bileşikler, kas ağrıları, baş ağrıları ve artrit kaynaklı ağrıların hafifletilmesine yardımcı olduğu kaydediliyor.

DEFNE YAPRAĞI ÇAYI

Kas içi ağrıları ve sindirim kaynaklı rahatsızlıklar için sıcak defne yaprağı çayı içmenin fayda sağladığı, defne çayının birkaç kurutulmuş defne yaprağını kaynar suya atarak elde edildiği belirtiliyor. Defne çayı tüketimi günde 1-2 fincan olarak öneriliyor.