Dijital Anadolu Projesi anlatıldı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Dijital Anadolu Projesi anlatıldı

Dijital Anadolu Projesi anlatıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Aralık 2023 Çarşamba - 19:02Güncelleme: 20 Aralık 2023 Çarşamba - 19:02
Dijital Anadolu Projesi anlatıldı

KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla TÜRKONFED’in önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile düzenlenen Dijital Anadolu Projesi’nin altıncı dönemindeki üçüncü etkinliği Denizli’de yapıldı.

KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine katkıda bulunmak üzere 2018 yılında başlatılan ve ilk beş yılında 43 bin KOBİ’ye ulaşan Dijital Anadolu Projesi, ‘nitelikli dijital dönüşüm’ teması ile başladığı altıncı yılının üçüncü buluşmasını Denizli’de gerçekleştirdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) önderliğinde, Akbank ve Siemens iş birliği, Lenovo çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen etkinliğin ev sahipliğini Denizli, Muğla ve Aydın’ı kapsayan bölgede faaliyetlerini sürdüren Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) üstlendi.

Etkinliğe Vali Ömer Faruk Coşkun, Denizli Belediye Başkanvekili Ali Değirmenci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof Dr Ahmet Kutluhan, Denizli Merkezefendi Kaymakamı Abdullah Demir, oda, borsa ve ihracatçı birlikleri başkanlarının yanı sıra Denizli iş dünyası temsilcileri katıldı.

SÖNMEZ: KOBİ’LERİMİZİ TEKNOLOJİK DEVRİME HAZIRLAMALIYIZ

Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye’deki toplam istihdamın büyük bir bölümünü üstlenen KOBİ’lerin iş gücü verimliliğinde potansiyellerinin altında kaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Teknolojiyi kullanmayı, teknolojiyi içselleştirmeyi ve teknolojik devrime hazırlanmayı KOBİ’lerimize acilen aşılamamız gerekiyor. Diğer taraftan finansman kanallarının yüksek teknoloji ve katma değerli üretim ile ihracatı destekleyecek şekilde KOBİ’lerimizin kullanımına açılması çok acil bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor. Ülkemizin yüksek teknoloji üreten bir ülke olmasını sağlayacak vizyon, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm stratejilerin ve hedeflerin merkezinde olmalıdır. Bugün yaşadığımız teknolojik tıkanmayı aşacak politikaları etkili bir şekilde uygulamamız gereken zamanlardayız. Güney Kore ve Vietnam’ın yüksek teknoloji liginde yarattıkları mucizenin temelini eğitim oluşturuyor. Nitelikli insan kaynağı kapasitemizi geliştirmek için özgürlükçü, yenilikçi ve teknolojiyle bütünleşik eğitim sistemi reformuna ihtiyacımız var.”

OĞUZ: DİJİTALLEŞME İÇİN FİNANSAL KAYNAĞI YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ

KOBİ’lerin ihracat, üretim ve istihdam alanları başta olmak üzere ekonomimizin gelişiminde kritik bir rol üstlendiğini anlatan Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz ise, “Bu zorlu görevde KOBİ’lerin dijitalleşme odağında hedeflerini gerçekleştirmeleri için ihtiyaç duydukları finansal kaynağı onlara yaratmak üzere çalışıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç, tüketim ve davranışlarında değişim gözlemliyor, bu dönemde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz birebir deneyimliyoruz. KOBİ’lerin ortak ihtiyacı olan işleri hızlandırma konusunda çözüm sunan, öncü olacağımız bir yeniliğe daha imza attık. Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile birlikte müşterilerin ihtiyaçlarına göre bankacılık ürünleri ve bankacılık dışı avantajlar içeren paketler oluşturup, bu paketleri mobil kanaldan hızlı bir deneyimle kesintisiz olarak alabilmelerini sağladık” dedi.

ULAŞ: DİJİTAL DÖNÜŞÜM REKABETÇİLİKTE EN BELİRLEYİCİ FAKTÖR OLACAK

Dijital dönüşüme başlamanın bazı firmalar için karmaşık bir süreç olabileceğine, bu konunun müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ele alınması gerektiğine vurgu yapan Siemens Bina Ürünleri Bölümü Ülke Yöneticisi Mert Ulaş da, “Günümüz rekabetçi piyasa koşullarında çok fazla faktör rekabetçiliği etkiliyor. Sadece iş gücü ve malzeme maliyetleri yönünden rekabetçi olmak artık günümüz pazarında yeterli değil. Üretimde verimlilik, esneklik, çok kısa sürede yeni bir ürünü piyasaya sunabilmek, sürdürülebilirlik ve ürünü doğru zamanda doğru pazarlara sunabilmek KOBİ’leri pazarda rekabetçi kılacak faktörler arasında. İşte dijital dönüşüm ile toplanan verilerin anlamlandırılarak işletmelere özel tüm süreçlerde entegre şekilde kullanılması önümüzdeki yıllarda rekabetçiliği belirleyen en önemli faktör olacak” diye konuştu.

MERSİN: YETERLİ TEŞVİK VE EĞİTİMLERLE DÖNÜŞÜME ADAPTE OLUNABİLİR

Küresel tekstil pazarında önemli konumda olan Türkiye ve Denizli’nin tekstil sektörü ihracatının kasım ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 gerilediğinin altını çizen GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Mersin, şunları kaydetti:

“Ülkemizin ve şehrimizin bu sektördeki öncülüğünün devam etmesi için dijital dönüşümün sektöre adapte edilmesinin desteklenmesi gerekiyor. TÜİK tarafından yapılan bir çalışma da Denizli'nin de içinde bulunduğu TR32 bölgesinde tekstil sektörünün dijital dönüşümüne ilişkin önemli bilgiler sunuyor. Buna göre dijitalleşme stratejisi olan işletmelerin oranı yüzde 17 iken nitelikli insan kaynağına sahip olanların oranı ise yüzde 65. Bu veriler, sektörün dönüşümü için yeterli teşvik ve eğitimlerle başarılı bir şekilde sürece adapte olunabileceğini gösteriyor. Bu amaçla şehrimizde açılan ‘Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ ve geçtiğimiz yıl temelleri atılan ‘Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’, dijital dönüşüm sürecine önemli katkılar sağlayacak. Dijital dönüşümün etkili bir şekilde yönetilmesi, şirketlere sadece rekabet etme yeteneği kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda operasyonel ve verimli üretim avantajları elde etmelerine ve sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesine de olanak tanıyacak.”

DENİZLİ’NİN TEKSTİLİ VE SANAYİSİ DEĞERLENDİRİLDİ

Dijital Anadolu Projesi’nin yeni döneminde, etkinliğin yapıldığı il özelinde farklı konular da ele alınıyor. Bu kapsamda TÜRKONFED Dijital Dönüşüm Komisyonu Üyesi Başar Ceylan’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Yerel Tecrübe Paylaşımı” panelinde de “Denizli’nin Tekstil ve Sanayi’de Dijitalleşme Vizyonu” konuşuldu. Panele DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Turgut, Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu ve Aslı Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kasapoğlu katıldı.