Yrd. Doç. Dr. Başay: Karnedeki notları doğru okuyalım – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EĞİTİM
  4. /
  5. Yrd. Doç. Dr. Başay: Karnedeki notları...

Yrd. Doç. Dr. Başay: Karnedeki notları doğru okuyalım

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 18 Ocak 2018 Perşembe - 13:46Güncelleme: 18 Ocak 2018 Perşembe - 13:46
Yrd. Doç. Dr. Başay: Karnedeki notları doğru okuyalım

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bürge Kabukçu Başay, zayıf notların bulunduğu karnenin çocuğun dersleriyle ilgili problemi ortaya koyduğunu, ancak buna tepkiyle yaklaşmak yerine notların iyi okunması gerektiğini belirtti.


PAÜ Hastanesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bürge Kabukçu Başay, ilk ve orta dereceli okullarda ilk dönemin yarın tamamlanacağını, çocuklara da birer karne verileceğini, karnede yer alacak notların bir değerlendirme yapma olanağı sunacağını, yarı dönem karnesinin ikinci dönem için yol gösterir olacağını ifade etti.

“Okunacak çok şey vardır karneden. Ama asla umutsuz olmadan, öğrenciysek kendimize, ebeveynsek de çocuğumuza inancımızı hiç kaybetmeden olumlu düşünüp motivasyonumuzu artırmaya bakarak” diyen Yrd. Doç. Dr. Başay, şöyle devam etti:

“Karne notlarına bakarak çocuğun da katılımıyla birlikte, başarısızlıkların olduğu alanlarda iyileştirmeye yönelik değerlendirmeler yapmak, ikinci dönem için planlar oluşturmak hedeflenebilir. Ayrıca, karnenin sadece çocuğun değil, ailenin de başarısının bir yansıması olduğu gerçeğini akılda tutmak önemlidir. Başarı, sadece ders çalışarak değil, aynı zamanda motivasyonel ve duygusal süreçleri iyi yöneterek kazanılır. Bu süreçte ailenin rolünü yadsımak mümkün değildir. Parlak olmayan bir karne karşısında çocuğumuza verilen rencide edici ve utandırıcı tepkiler onun umudunun kırılmasına, dahası kendine güveninin ve benlik saygısının daha çok düşmesine neden olabilir.

‘Örselendiğimde daha çok motive oluyorum’ diye düşünen var mıdır aramızda? Pek olası değil. O zaman bunu çocuklarımıza da yapmayalım. Hele de başkalarıyla kıyaslayıp, ‘sen neden falanca kişi gibi çalışkan değilsin’ gibi olumlu bir yere varmayacağı açık olan sorular sormaktan özellikle kaçınalım. Başarılı olmayan bir karne ‘ortada bir güçlük var’ der bize. Bunu doğru okuyalım, nedenlerini, gerçekçi olarak ve eleştirel olmaktan kaçınarak anlamaya çalışalım. Çocuğumuzun bizim desteğimize ihtiyacı var. ‘Nasıl daha iyi olabiliriz’ sorusunun cevabını birlikte bulmaya çalışarak, yani birlikte fikir yürüterek çıkabiliriz yola. Bazı hallerde çocuğun elinde olmayan durumların da başarıyı etkileyebileceği, dikkat ve odaklanma sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kaygı bozuklukları, depresyon gibi ruhsal bozukluklar bu durumlar arasında yer alabilir. Aileler ve öğretmenler şüphelendikleri hallerde uygun desteği almalıdırlar.”

“AŞIRI TEPKİ OLUMSUZLUKLARA NEDEN OLABİLİR”

“Karneye aşırı tepkiler vermek kadar görmezden gelmenin de olumsuz sonuçlara neden olabileceği uyarısında da bulunan Yrd. Doç. Dr. Başay, “Aceleci bir şekilde göz atılan bir karne, çocuğun, başarısının yahut güçlüklerinin ailesi tarafından önemsenmediği düşüncesine kapılmasına neden olabilir. Öyleyse karnesini getiren çocuğumuza zaman ayıralım; karneyi birlikte inceleyelim. Bunun yarıyıl karnesi olduğunu da akılda tutalım. İkinci dönem, iyi bir motivasyon ve destekle her şey çok daha iyi olabilir” dedi.