Yatağan Mahallesi’nde her ev bir kılıç atölyesi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SERİNHİSAR
  8. /
  9. Yatağan Mahallesi’nde her ev bir kılıç...

Yatağan Mahallesi’nde her ev bir kılıç atölyesi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Haziran 2020 Cumartesi - 13:45Güncelleme: 21 Haziran 2020 Pazar - 10:06
Yatağan Mahallesi’nde her ev bir kılıç atölyesi

Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan Mahallesi’nde, asırlar öncesine uzanan bıçakçılık sanatı babadan oğula öğretiyle devam ediyor. Neredeyse her evin bir atölye gibi kullanıldığı mahalle ile aynı adı taşıyan ve Osman döneminde askerlerin kullandığı kılıçlar, birer anı olarak siparişle ürettiriliyor. Yatağan’da, pala ve kılıçların yanı sıra bıçaktan makasa birçok ürünün de üretimi yapılıyor.

Serinhisar’a bağlı 2 bin 628 nüfuslu Yatağan Mahallesi'nde yüzyıllardır demircilik sanatı devam ediyor. Selçuklular döneminde Oğuzların Anadolu’yu yurt edinmesiyle birlikte Türkmenlerden asıl adı Osman olan “Yatağan Baba”, bugünkü Yatağan Mahallesi'nin bulunduğu bölgeye yerleşti. Yatağan Baba ve beraberindekilerin demircilik sanatını uygulamalarıyla burada yüz yıllardır bıçak, çakı, tahra, balta ve makas gibi kesici aletler üretiliyor.

MESLEĞİ BABASINDAN ÖĞRENDİ

Mahallede uzun yıllardır bıçak ve hediyelik kılıç imalatı yapan Mehmet Doğan, mesleği babasından öğrendiğini, yıllardır bıçak ve kılıç imalatı yaptıklarını söyledi. Doğan, “Kılıçtan kılıca fark oluyor. Mesela makastan veya kalın bir çelikten döverek yaptığımız bir kılıç bir hafta sürüyor. Ama paslanmaz çelik ve hazır çelik olursa, paslanmaz olarak gelen çeliklerde onun yapımı 1-2 gün sürüyor. Yapacak olduğumuz işe, üstündeki işleme bağlı, müşterinin isteğine bağlı oluyor. Müşteri gravür yani desen çalışması isteyebilir. Bazen sadece düz bir kılıç istiyor. Torunlara yadigar olarak istiyorlar, bazen üstü işlemeli kılıçlar da istiyorlar” dedi.

“KILIÇLAR DÜNYANIN HER YERİNE GİDİYOR”

Her kılıcın kendine has bir özelliği olduğunu, müşteriden gelen talebe göre kılıçların saplarının koç ve geyik boynuzundan yapıldığını belirten Doğan, şunları söyledi:

“Aksesuar olarak kullanılacak olan kılıç var veya bir de torunuma benim atalarımızdan görmüş olduğumuz kılıçlardan isterlerse onun yapımı çok uzun sürüyor. Bunun kabzaları değişik oluyor, icabında hazır fleks ya da pleksi gibi malzemelerden yaptığımız kılıçların sapları uğraştırmıyor ama bunu bir koç boynuzundan ya da bir geyik boynuzundan yaparsak o haliyle uğraştırıyor. Bunların hepsi zaman meselesi ve zamanla olan şeyler. Burada yapılan kılıçlar dünyanın her yerine gidiyor. Türkiye geneli ağırlıklı Almanya’dan gelen misafirler götürüyor ve dışarıdan istekler oluyor. İnternet olması sebebiyle herkes görüyor, Avrupa’dan da çok fazla takip eden var. Zamanı geliyor Avrupa’ya da bıçak, kılıç gönderiyoruz. Bu internet işi bizi iyi yerlere getirdi. Dizi ve filmlere de kılıç, bıçak gönderiyoruz.”

“HERKESİN EVİNİN BAHÇESİNDE BIÇAK ATÖLYESİ VAR”

Doğan’ın oğlu Mustafa Gürbüz Doğan ise, mahallelerinde neredeyse her evin bahçesinde ya da yanında bir atölyeye rastlamanın mümkün olduğunu belirterek, “Bu işi öğreneli bir yıl falan oldu. İlk önce kağıda bıçağın çizimini yapıyorum, şeklini çıkartıyorum ve demire çizerek her işlemini yaparak kendime bir bıçak yapabiliyorum. Bende ilk önce başka bir yerde çalışarak öğrendim, sonra babamın yanına geldim. Kendime yeni bir iş bularak yeni uğraşlar ile bir bıçak yapmaya çalışıyorum. Benim yaşımdaki çocuklar da başladı şu anda, herkesin evinin bahçesinde bıçak atölyesi var” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)