Serinhisar Belediye Başkanı Gemi, GES projesini savundu – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SERİNHİSAR
  8. /
  9. Serinhisar Belediye Başkanı Gemi, GES projesini...

Serinhisar Belediye Başkanı Gemi, GES projesini savundu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Temmuz 2023 Cuma - 13:57Güncelleme: 21 Temmuz 2023 Cuma - 13:58
Serinhisar Belediye Başkanı Gemi, GES projesini savundu

Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, güneş enerji santrali (GES) projesi ime kamu zararına neden oldukları gerekçesiyle hakkında dava açılan Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, projeyi “Borç ödemesi bittikten sonra yılda 5-6 milyon lira gelir getirecek, bize dua edecekler” sözleriyle savundu.

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyen Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi, Acıpayam Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava ile ilgili açıklamalarda bulundu, projeyi anlattı.

GES projesinde kamu zararına neden oldukları gerekçesiyle 10 meclis üyesi ile birlikte hakkında dava açılan Gemi, “Kamu yararına bir dernek olan Mahalli İdareler Derneği ile protokol yaparak işi yap-devret sistemi ile GES projemize başladık. Mahalli İdareler Derneği, bu tesisi yaparak 2019’un Aralık ayında bizlere teslim etti. Aralık sonunda tesisimizde enerji üretmeye başladık. Daha sonra bu konuyla ilgili yapılan şikayetler neticesinde müfettiş inceleyerek soruşturma izni verdi. Açılan dava yargıda devam etmekte. Bizler yargıya ve vereceği kararlara saygı duyuyoruz” dedi.

“GES ÇALIŞMALARIMIZ 2009-2014 DÖNEMİNE DAYANIYOR”

Gemi, 2019 yılında göreve geldiği andan itibaren GES projesinin yapılmasıyla ilgili çalışmalara başladıklarını kaydeden Gemi, sözlerine şöyle devam etti:

“GES Projesi ile ilgili yaptığımız çalışmalar ve düşüncelerimiz 2009-2014 dönemine dayanıyor. O dönemde GES yerinin bir kısmının alınmasıyla ilgili çalışmalara başlayıp, gerekli başvuruları yapmıştık. O dönemde yetişmedi, yerimiz yeterli değildi ve bürokratik engellerle karşılaşmıştık. Daha sonraki dönem bizden sonraki arkadaşlar GES projesi ile ilgili bağlantı izinlerinin alınması konusunda çalışmalar yapıp, bağlantı izni aldılar. 2019 yılının mart ayında encümen kararı ile bu yeri kiralamak için yola çıkmışlar, orda da bir takım sıkıntılar yaşamışlar. Bu yerin 10 yıllık süre ile 300 bin Lira muhammen bedelle kiralamak için ihaleye çıkmışlar. Sonrasında bunun yasal olmadığını fark edip ihaleyi iptal etmişler. İhale yasal olarak iptal olmamış olsaydı 10 yıllık 300 bin lira kira verilecekti. Daha sonra biz çalışmalar yaparak kamu yararını gözeten bir dernek olan Mahalli İdareler Derneği ile bir meclis kararı alarak ortak protokol yaptık. Bu ortak protokol kapsamında güneş enerjisi santralinin yapımı işini Mahalli İdareler Derneği ile yaptığımız sözleşme çerçevesinde dernek ile birlikte projeyi götürdük. Belediye meclisinden borçlanma yetkisi aldık. İlgili kararlar da elimizde mevcut. Ortak protokol yapılması ile ilgili de elimizde meclis kararı mevcut.”

“YARGIYA GÜVENİYORUZ”

Tesisin üretime alındığını belirten Gemi, “Aralık sonunda tesisimizde enerji üretmeye başladık. Daha sonra bu konuyla ilgili yapılan şikayetler neticesinde müfettiş inceleyerek bir soruşturma izni verdi. Acıpayam 1. Asli Ceza Mahkemesi’nde görülmek üzere dava açıldı. Açılan dava yargıda devam etmekte. Bizler yargıya ve vereceği kararlara saygı duyuyoruz. Yargıyı yok saymak ve etkilemek gibi bir düşüncemiz söz konusu değil” dedi.

“TAKSİTLER FAZLASIYLA KARŞILANIYOR”

“Belediye zarara uğratıldı, belediyeden şu kadar para çıkıyor" gibi iddiaların doğru olmadığını söyleyen Gemi, “Bu tesisin yapımıyla ilgili belediyeden para çıkmadı. Bugüne kadar belediye 34 taksitini ödedi. Geriye 20 taksitimiz kaldı. Aylık taksitlerimiz 15 bin 926 TL. Aylık taksitlerimiz bunun 34 taksitini ürettiği elektrikten karşıladı ve karşılamaya devam ediyor. Şu an 69 bin 406 dolar bankada paramız hazır. Aynı anda bu ayın başında 557 bin lira daha hesabımıza geçecek ve temmuz ayı üretimi bu işin içerisinde yok daha. Yani bunları da koyduğumuzda yaklaşık 12 taksit daha ödediğimizde taksitleri fazlasıyla karşılıyoruz. Bu kapsamda 1 yıl sonra borcumuz kalmayacak. Serinhisar Belediyesi'nin bu tesisinin borcu bittikten sonra ki net getirisi 5-6 milyon arasında olacak. Yani 15 bin nüfuslu bir ilçe belediyesinin 5-6 milyon lira bir yıllık getirisi olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Belediyeler çok kaynağı olan kurumlar değil. Bizim topladığımız vergiler, iller bankası gelirlerimiz belli. Yıllık bazda 5-6 milyon lira bir artı gelirin olması bu belediyeyi ekonomik olarak rahatlatacak hem de hizmet üretme bazında çok daha fazla imkanlar yaratacak” diye konuştu