Müşteriye “yok” dememek için bardak üretimi yapıyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SERİNHİSAR
  8. /
  9. Müşteriye “yok” dememek için bardak üretimi...

Müşteriye “yok” dememek için bardak üretimi yapıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Temmuz 2020 Çarşamba - 14:00Güncelleme: 22 Temmuz 2020 Çarşamba - 14:00
Müşteriye “yok” dememek için bardak üretimi yapıyor

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde çömlekçilik mesleğindeki son temsilcilerinden olan 62 yaşındaki İbrahim Gündaş, bardak almak için gelenlere “yok” dememek için bardak üretimi yapıyor.

Geçimini çömlekçilikle sağlayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İbrahim Gündaş, ünlü Serinhisar bardağını yapan son ustalardan. Kolundaki rahatsızlığa rağmen ilk gün heyecanıyla çalışan Gündaş, değerini yitirmek üzere olan bardakçılık mesleğinin devam etmesini istiyor. 16 yaşında başladığı meslekte yetişen son çırak ve son usta olduğunu belirten Gündaş aynı zamanda testi, çömlek, saksı gibi ürünler de üretiyor. Bölgeye ait topraktan yapılan ürünler çevre illere gönderiliyor.

“BARDAKÇILIKTA TEK KALDIM”

Mesleğin son temsilcisi olmaktan hem hüzün hem de mutluluk duyduğunu dile getiren Gündaş, “Benim başladığım dönemde 45 usta vardı. Şimdi bir tek ben kaldım. Bu mesleği gelen müşteriye ‘Serinhisar bardağı yok’ demekten utandığım için hala yapıyorum. Günümüzde bu işin çırağı yok. Bizim zamanımızda öğlen yemek saatinde tezgah boş ise biz çalışabiliyorduk. Diğer türlü tezgah boş kalmıyordu” dedi.

“SATIŞLAR ESKİYE ORANLA DÜŞÜK”

Üretilen ürünlerin Ege Bölgesi’ndeki kentlere gönderildiğini ifade eden Gündaş, “Şatışlar eskiye göre düştü. 1974-1980 yılları arasında Türkiye’nin yüzde 80’ine gidiyordu. Ama şu anda sadece Ege Bölgesi’ne gidiyor. Çünkü plastik bardaklar, termos ve buzdolabı çıktı. Bunun gibi pek çok üründen dolayı azaldı” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)