Denizli’den koyun kırkma makasları ihracatı – D20Haber
29.04.2025, Salı
11 °C / 21 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SERİNHİSAR
  8. /
  9. Denizli’den koyun kırkma makasları ihracatı

Denizli’den koyun kırkma makasları ihracatı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 31 Ağustos 2023 Perşembe - 12:08Güncelleme: 31 Ağustos 2023 Perşembe - 12:08
Denizli’den koyun kırkma makasları ihracatı

Denizli'nin bıçakçılığıyla ünlü Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan Mahallesi'nde üretilen koyun kırkma makasları ihraç ediliyor.

İlçedeki atölyesinde koyun kırkma makası üreten 78 yaşındaki Muhittin Ayduran, babasından devraldığı atölyede 1982 yılın bu yana bıçak çeşitlerinin yanı sıra koyun kırkma makası da ürettiklerini belirtti.

 

Ukrayna, Suudi Arabistan, Cezayir, İran, Kazakistan, Kırgızistan, İngiltere, Peru, Suriye, Mısır, Dubai ve Libya’ya koyun kırkma makası gönderdiklerini kaydeden Ayduran, “Yaptığımız makasların yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Günlük 2 bin koyun makası üretiyoruz. Yurt dışına sattığımız için kar marjımız da oldukça iyi” dedi.

Koyun kırkma makaslarının bahçıvanlıkta da kullanıldığını belirten Ayduran, “Keskin ve dayanıklı olması, kullanımının kolay olması tercih edilmesini sağlıyor. 30 sene önce aldığı makası hala kullananlar var” diye konuştu.

Haberin DevamıReklam




DAĞLIK BÖLGELERDEKİ YETİŞTİRİCİLER RAĞBET GÖSTERİYOR

Hayvancılığın yapıldığı dağlık bölgelerde koyun yetiştiricilerinin kırkma makasına ilgi gösterdiğini anlatan Ayduran, “Dünyada teknoloji gelişti, büyük hayvan çiftliklerinde koyunların tüyleri artık elektrikli makinelerle kesiliyor ancak elektriğin olmadığı dağlık alanlarda hayvancılık yapanlar da çok. Bu yetiştiriciler dağda geleneksek koyun kırkma makasını kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Ana geçim kaynağı bıçakçılık olan Yatağan Mahallesi’ne bir sanayi sitesi kurulmasının üretimi arttıracağını kaydeden Ayduran, ilçeye sanayi sitesinin yapılmasını istediklerini, bunun gerçekleşmesi halinde şu anda iş yerinde 50 olan işçi sayısının 80’e çıkacağını söyledi.

DENİZLİ (AA)