Termal su kaynaklarındaki ısı artışı deprem endişesi yarattı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SARAYKÖY
  8. /
  9. Termal su kaynaklarındaki ısı artışı deprem...

Termal su kaynaklarındaki ısı artışı deprem endişesi yarattı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Mayıs 2020 Pazar - 11:36Güncelleme: 10 Mayıs 2020 Pazar - 13:43
Termal su kaynaklarındaki ısı artışı deprem endişesi yarattı

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, termal turizm tesislerinde kullanılan yer altı suyunda açıklanmayan sıcaklık yükselişi, bölgede yaşayan vatandaşları endişelendirdi. 35-40 derece olan su sıcaklığının 80 dereceye kadar yükselmesi “deprem mi olacak” endişesi yarattı.

Sarayköy’ün Tekke Mahallesi'nde yüzyıllardan bu yana çıkan termal suda son günlerde anormal şekilde sıcaklık artışları yaşanmaya başladı. Birkaç ay öncesine kadar 35-40 derece arasında olan ve turistik tesislerde kullanılan suyun derecesinde anormal artış görüldü. Su sıcaklığı 80 dereceye ulaştı. Bölge halkı yaşanan ani yükselişleri kanıtlamak için sıcak su kaynağında yumurta haşladı. Yaşanan ani sıcaklık artışları vatandaşları deprem olacağı endişesi ile tedirgin etmeye başladı.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASINDAN YORUM

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Doç. Dr. Barış Semiz, olaya bilimsel bir açıklama getirerek, artışları direkt olarak depremle bağdaştırmanın doğru olmayacağını vurguladı. Semiz, “Sıcak suların artışı birçok faktöre bağlı olabilir. Bunlardan birincisi o bölgedeki faylardan kaynaklanabilir. İkincisi Kızıldere bölgesindeki faylardan kaynaklanabilir ve üçüncüsü de o bölgedeki jeotermal kuyulardan kaynaklı bir sıcak su artışı olabilir. Elimizde kayda değer bir veri yok ama bunu bir depreme bağlamaktan ziyade, daha çok bölgedeki çok yoğun jeotermal kuyuların olması ve reenjeksiyonların (enjeksiyon kuyusu) geri verilmeleri sırasında basıncın rahatlaması sonucunda o kuyulara karışmış ve artışlar olduğu söylenmiştir” dedi.

Ani yükselişin nedeninin belirlenmesi için bölgede kesinlikle detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini Belirten Doç. Dr Semiz, “Sıcak sulardaki belirgin derecedeki artışlar depremin öncesinde veya sonrasında kaynaklanabilir. Bununla ilgili literatürde tüm bölge açısından, tüm Türkiye çapında düşündüğümüz zaman literatürde bilgi olarak şöyle söyleyebiliriz. Sıcak su kaynaklarındaki gözle görülür artışlar depremin habercisi veya deprem sonrasında kaynaklanabilir. Ama bu bölgedeki bunlara yormamız yanlış olabilir. Çünkü burası çok yoğun bir jeotermal üretimin olduğu bir saha. Bunları sadece bir faya veya bir depreme bağlamak yanlış olur. Bunun için detaylı çalışmaların yapılması gerekir. Ama bu bölge için özellikle bunu direk Marmara Depremi ile ilişkilendirip faylara bağlamak, şu an için yanlış olabilir. Çünkü su kimyasındaki değişim durumlarını tam olarak bilmiyoruz” dedi.

YUMURTA HAŞLADI

Bölgede yaşayan Mustafa Şen ise, sıcak su kaynağındaki artışı göstermek için yumurta haşladı. Bölge halkı olarak tedirgin olduklarını söyleyen Şen, “Buradaki kaynaklarda daha önce sıcaklık 30-35 derecedeydi, içerisine rahatlıkla girilebilirdi. Çamur kaynaklarıydı bunlar, çamurunu kullanıyoruz. Sıcaklık derecesi 35 derece olan su, 70-80 dereceye kadar yükseldi. Buradaki suların hepsi yüzeysel kaynak. Yüzeysel kaynak olduğu için hangi suyun ne kadar olduğunu hangi sıcaklıkta olduğunu rahat görebiliyorsunuz. Debide de yükselme var. Bu yörede kaldığımız için, depremlerin oluşunu biraz da bu sıcak suların değişikliğinden dolayı görüyoruz. 35 derece olan su direk 70-75 dereceye çıktığından yer altı faylarına bağlıyorum. Net olarak bilemiyorum ama depremin ölçümü biraz buralarda yapılabilir. Bu sıcaklıklardan depremi tahmin edebiliyorsun” ifadelerini kullandı..

DENİZLİ (İHA)