Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, bir jeotermal enerji firmasının sismik araştırma için tarlasına izinsiz girmesi tepkiyle karşılandı. Arazi sahipleri konuyu yargıya taşımaya hazırlanırken, firmanın sahibinin AK Partili Halil Pekdemir olduğu bildirildi.
İlçenin Duacılı Mahallesi’nde, yaklaşık iki hafta önce 30’a yakın tarlaya izinsiz girilerek sismik araştırma yapılmak istendi. Bunu öğrenen arazi sahipleri, tarlalarının bulunduğu bölgeye giderek kendilerinden izin almayan mühendisleri kovdu.
EKİLİ ALANLAR ZARAR GÖRDÜ
Ekipmanlarını bırakarak kaçak mühendisler, daha sonra güvenlik güçlerinin araya girmesi ile malzemelerini toplayarak alanı terk etti. Bu sırada iş makineleri ile girilen buğday, arpa, pamuk ve yemlik mısır ekili tarlalar zarar gördü.
FİRMA SAHİBİ PEKDEMİR ÇIKTI
Ekili tarlalara izinsiz giren kişilerin bölgeye 3 kilometre mesafedeki bir jeotermal enerji firması adına çalıştıkları ortaya çıktı. Firma sahibi ise, AK Parti’den 2004-2011 yıllara arasında Denizli İl Genel Meclisi Üyeliğine seçilen ve 2009-2011 yıllara arasında meclis başkanlığı yapan, 2011 seçimlerinde milletvekili adayı olan, 2014-2019 döneminde Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeliği görevinde bulunan Halil Pekdemir olduğu ortaya çıktı.
ARAZİ SAHİPLERİYLE TOPLANTI
Gösterilen tepki üzerine Duacılı Mahallesi’ne giden Pekdemir, vatandaşlarla köy kahvesinde bir araya geldi. Pekdemir, çalışma için Denizli Valiliğine, kaymakamlığa, Tarım Müdürlüğüne, muhtarlığa yazı yazıldığını söyledi.
Pekdemir’in bu sözlerine orada bulunan Denizli Barosu Çevre Komisyonu üyesi Avukat Hasan Ozan Orpak yanıt verdi. Pekdemir ile Orpak arasında şu diyalog geçti:
-Orpak: O izin sizin söylediğiniz gibi değil. O izinde deniliyor ki; biz kendi araştırmanızı yapabilirsiniz ama Ahmet’in, Mehmet’in tarlasından boru, kablo geçirilsin diye bir şey var mı?
-Pekdemir: Bilmiyorum.
Orpak: Bilmeden niye yapıyorsunuz, yapmayın.
-Pekdemir: Arkadaşlar bilsem biliyorum derim. Türkiye’de her yerde bu yöntemle yapıldı.
-Orpak: Böyle bir yöntem yok. Çevre Şehircilik Müdürlüğünden, Sarayköy mahkemesinden izin almak zorundasınız.
ZARARI KARŞILA TAAHHÜDÜ
Bu arada, yeni kuyular açarak kapasite artırımı yapmak isteyen Pekdemir’in oluşan zararı karşılama taühhüdünde bulunduğu kaydedildi.
“BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ”
Denizli Barosu Çevre Komisyonu üyesi avukat Hasan Ozan Orpak, araştırma yapan taşeron firmanın kafasına göre hiçbir izin almadan vatandaşın özel mülküne girdiğini belirterek, “Vatandaştan izin almadan özel mülke giriyorlar. Böyle bir şey olamaz. Bu alanlar ekili tarım alanları. Kablolar seriyorlar, iş makineleri ile ekili alanları eziyorlar. Üretici zaten zor durumda. Bir de mahsüllerine zarar verdiler. Köylü burada kuyu açılmasını istemiyor. Jeotermal istemiyor. Bu konuda uzlaşmak istemiyor. Yerlerini satmak istemiyorlar. 30’a yakın tarla zarar gördü. Zararlarının karşılanmasını istiyor” diye konuştu.
Sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Orpak; “Süreci takip ediyoruz. Peşini bırakmayacağız. Tarlası zarar gören köylülerimiz konuyu savcılığa taşıyacak. Şu anda zarar tespiti yaptırılıyor. Tespitle birlikte şirketten zararlarını talep edecekler. Ödemezlerse yargıya gidecekler. Saldırı bitmeyecek, devam edecektir. Artık kablo seremeyeceklerini biliyorlar. ÇED süreci başlatmak isteyeceklerdir. Biz hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu alan verimli tarım topraklarına içme suyu kalitesinde sulara sahip bir alan. Suyumuzu ve toprağımızı savunacağız” dedi.