Sarayköy’de Romanlara hizmet verecek SODAM açıldı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
14 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. DENİZLİ
  4. /
  5. İLÇELER
  6. /
  7. SARAYKÖY
  8. /
  9. Sarayköy’de Romanlara hizmet verecek SODAM açıldı

Sarayköy’de Romanlara hizmet verecek SODAM açıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 1 Eylül 2023 Cuma - 11:46Güncelleme: 1 Eylül 2023 Cuma - 11:46
Sarayköy’de Romanlara hizmet verecek SODAM açıldı

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde, Roman yurttaşlara hizmet sunacak Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) açıldı.

Denizli’de SODAM’ların sayısı artıyor. Roman yurttaşların yoğun olarak yaşadığı yerlerde faaliyete geçirilen SODAM, Denizli’de Çivril ve Karakova’dan sonra Sarayköy’de de açıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sarayköy Kaymakamlığı ve Sarayköy Belediyesi iş birliğiyle açılan SODAM, Roman yurttaşların toplumsal entegrasyonlarını sağlamak, mesleki, psikososyal, sosyokültürel ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, iş arama becerilerini artırmak ve çalışma hayatının gereklilikleri konusunda farkındalık oluşturmak üzere faaliyet gösterecek.

Sarayköy SODAM’ın koordinatörlüğünü yapan sosyolog-psikolog Dilara Avcı, merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlçede yaşayan, özellikle sosyal güvencesi olmayan kadınlara yönelik eğitimler verildiğini belirten Avcı, şunları kaydetti:

“Burada temel makyaj eğitimi, kuaförlük, aşçılık ve dikiş gibi kurslar veriyoruz. Bunun yanında öğleden sonra psikolojik danışmanlık saatleri oluyor. Bakanlığımızın belirlediği koruyucu, önleyici eğitimi burada onlarla birlikte işliyoruz. Kadınlarımız özellikle sosyokültürel anlamda toplumdan dışlandıklarını düşünüyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalar ile Roman vatandaşların yoğun yaşadığı ilçelerde SODAM açılma kararı alındı. Sosyal Dayanışma Merkezimizde kadınlarımızı tekrardan topluma kazandırmak hem de onlara kursların sonunda verilen belgelerle istihdam alanı sağlamak amaçlanıyor” dedi.

SARAYKÖY BELEDİYESİ ÜCRETSİZ YER TAHSİS ETTİ

Kadınlara yönelik aktiviteler gerçekleştirildiğini kaydeden Avcı, geziler, piknikler ve etkinlikler düzenlediklerini, kültürel ve sosyal etkinliklerde Sarayköy Belediyesinin araç ve yer temini konusunda destek verdiğini, SODAM binasının ücretsiz olarak Sarayköy Belediyesince edildiğini, bina için ayrılan kira bütçesiyle kursiyerler için daha çok malzeme alabildiklerini, aktiviteler düzenlediklerini belirtti.

KURSİYERLER MEMNUN

Kurslardan yararlanan 26 yaşındaki Dürdane Yıldırım ise, “Aşçılık ve kuaförlük kurslarına katıldım. Çok şey öğrendik çok da güzeldi. Vaktimiz çok güzel geçiyordum. Bu kurs olmadan evde boş oturuyordum. Burada güzel vakit geçirerek yeni şeyler öğreniyoruz” dedi.

Kursların kendisine çok iyi geldiğini anlatan 42 yaşındaki Canan Özcan da “Aşçılık kursuna geliyorum. Burada aldığım eğitimleri evde de deniyorum. Kurslardan önce evde internetten bir şeyler bakarak yapıyordum. Değişik şeyler yapmasını seviyorum. Psikolojik danışmanlık eğitimleri bana çok iyi geliyor. Uykudan kalkma problemi yaşıyordum. Ancak buraya geldiğimden beri kendimi çok iyi hissediyorum” diye konuştu.